Dijete ne postaje bolji čovjek od kritika - Već od zagrljaja: Važna lekcija roditeljima

Pružati djeci svakodnevnu ljubav je neminovno. Danas ćemo objasniti zašto je važno da grlite svoju djecu iz dana u dan. 


Zagljaji nisu samo pokazatelj ljubavi, već su neophodni za zdrav razvoj djetata. Pažnja koju dijelite se djecom je itekako značajna. Kao roditelji, ne smijete zanemariti važnost bliskosti. Ništa ne bi trebalo da bude preče od toga. 

Danas ćete uočiti zašto su zagrljaji toliko važni i zašto je potrebno grliti svoju djecu nekoliko puta dnevno. Smatra se da je pogled na zagrljaje drugačiji od kulture do kulture. Npr. češći su zagrljaji u ruskoj kulturi nego finskoj. 



Ovo sada možete da se posmatra sa više aspekata, ali važnost zagrljaja na kraju ipak potiče iz porodične kulture. Kako se u toj porodici odrastalo, gledalo na maženje i zagrljaje tako zna i da se prenosi. Vjerovatno ste bili u prilici da vidite dijete koje je spremno sa svakim da se zagrli i pomazi, jer je tako naviklo. 

Sa druge strane ima djece koje jednostavno nisu na to navikli, i to se primjeti. Znači stvar je porodične kulture. Potrebno je osvijestiti koliko su zagrljaji zapravo važni. Kada je dijete tužno, povrijeđenih osjećanja, vaš roditeljski zagrljaj nema cijenu. Isto tako kada je srećno. zagrljajem pokazujete ponos i pružate podršku, a to djeca svakako osjete. 



Takođe, zagrljaji imaju i druge benificije. Dokazano je da 20-minutni zagrljaj dnevno, djetetu pomaže da postane komunikativnije, pametnije, srećnije, zdravije itd. Naučnici su takođe mišljenja da je kontakt između djece i roditelja važan. 

Fizički kontakt u smislu grljenja, jedna je od najvažnijih stimulacija za zdrav razvoj djeteta, i u fizičkom i pshičkom smislu. Isto tako, važno je znati da nije svaka vrsta dodira korisna. Samo nježni dodiri i zagrljaji mogu pružiti djetetu pozitivnu stimulaciju za zdrav rast. 

Grljenjem se takođe podstiče oslobođenje oksitocina, koji u velikoj mjeri smanjuje i otpušta hormon stresa i spriječava da štetno djeluje na dijete. Zagrljaji takođe pomažu djeci da nauče kako da kontrolišu sopstvene emocije. Dijete koje uživa pažnju i ljubav, neće imati ishitrene reakcije. 

Biće vedrije. Takođe, njihovo samopoštovanje će biti veće, jer osjećaju od strane roditelja koliko su im važni. Za kraj, znajte da zdravim odnosom sa djecom, i pružanjem pažnje gradite međusobno povjerenje sa njima, smanjujete njihov strah i oslobađate ih da vam otvoreno kažu sve što imaju. Vjerujte, takav odnos je neprocjenjiv. Svakodnevno grlite svoje dijete. 

Pokreće Blogger.