Oni koji osuđuju ljude, nemaju vremena voljeti ih - Mudri savjeti Majke Tereze

Majka Tereza je bila katolička časna sestra koja je bila zaštitnica siromašnih i nemoćnih. Rođena je 1910. godine u Skoplju kao Anjezë Gonxhe Bojaxhiu. 


2003. godine je proglašena blaženom, a 2016. godine sveticom. Ostaće zapamćena po svojim brojnim dobrim djelima, ali i riječima koje se i nakon više od dvadeset godina od njene smrti ponavljaju i citiraju. 1. "Da biste stvorili porodicu, dovoljno je samo da se zaljubite, a da biste je sačuvali, morate biti strpljivi i umjeti da oprostite" 

Porodica je svakodnevni posao jer radimo za dobrobit sebe i onih koje volimo. Graditi porodicu je nemoguće bez mnogo strpljenja, sposobnosti da priznate greške i oprostite drugima. 2. "Ne postoji ključ za sreću. Vrata sreće su uvijek otvorena." 



Sreća je uvijek mnogo bliža nego što mislimo, a put do nje je otvoren za svakoga ko zna da je nađe. 3. "Ako želite da usrećite cijeli svijet, idite kući i volite svoju porodicu." Zapamtite da ne možete usrećiti cijeli svijet, ali možete usrećiti ljude koje volite. 

4. "Ako osuđujete ljude, nećete imati vremena da ih volite." Najlakše je osuđivati druge, izgovoriti ružne riječi i kritikovati. Pokušajte se riješiti negativnosti i voljeti ljude. 5. "Lako je voljeti one koji su daleko, ali nije tako lako voljeti one koji su blizu." 



Što je osoba dalje od nas više je volimo, ali kada nam je osoba blizu vidimo njene najmanje mane što šteti našem odnosu. 6. "Ljubazne riječi je lako izgovoriti, a njihov odjek dugo živi u ljudskim srcima." Ništa nam ne ispunjava srce kao lijepe riječi ljudi do kojih nam je stalo. 

Zato pokažite svoju ljubav, podržite i ohrabrite drage ljude. Naše lijepe riječi su za nas malo, a nekome znače mnogo. 7. "Nije važno ono šta radite već koliko ljubavi ulažete u to što radite." Uložite mnogo ljubavi u sve što radite bilo da kuvate, da razgovarate sa djecom, mužem ili roditeljima. 

Tada će vam se vaša ljubav dvostruko vratiti. 8. "Imate samo jednu šansu za život, iskoristite je." Niko od nas ne zna koliko će ostati na ovoj zemlji, zato iskoristite svaki trenutak koji vam je dat.

Pokreće Blogger.