Nije poenta braka da muža svaki dan dočeka ručak i čista kuća: Labkovski objašnjava zašto

Mnogi ljudi se danas vode mišljenjem da je mjenjanje pelena, čišćenje kuće ili pranje suđa apsolutno ženska stvar i kućna obaveza koju žene trebaju da preuzmu samo na sebe. 


Po istim tim ljudima, muškarac bi trebao raditi strogo muške stvari poput toga da premjesti ormar, objesi policu ili popravi neispravnu slavinu u kući. Međutim, postavlja se jasno pitanje, da li svaki muškarac ove poslove radi svaki dan? 

Ono što je sigurno u ovoj raspodjeli poslova je da su ženske dužnosti nešto bez čega će porodica gladovati, ostati bez čiste odjeće ili bez osnovnih higijenskih uslova za stanovanje. Za žene je u tim poslovima nemoguće uzeti sedmicu dana pauze i ništa ne raditi po kući. 



One su uvijek u tim poslovima i to uprkos činjenici da mnoge žene imaju svoj stalni posao i radno vrijeme. Evo šta o tome svemu misli Mikhail Labkovsky , uspješan i poznati psiholog: „U zdravim odnosima muž suđe pere ne zato što je „potrebno“, već zato što je žena došla umorna, muž, ne pretvarajući se da je heroj, ustaje i pere suđe bez ikakvog skretanja pažnje na sebe. 

On to radi jer stvarno voli svoju ženu i želi pomoći" Takođe, nije poenta zajedničkog života da muž svaki dan dođe kući i da ga dočeka ručak na stolu, ali isto tako ni žene ne treba da očekuju od svog muža da im obezbjedi novu bundu ili neke skupocjene cipele. 



Ukolio muž vidi da žena nema vremena sama raditi sve po kući, naravno da bi trebao da joj pritrči u pomoć, jer neće mu se ništa loše desiti ako je pomogao svojoj ženi u pojednim poslovima, naprotiv imaće osjećaj još veće ljubavi i brige jednog ka drugom i on i njegova žena. 

Isto tako i žena treba da se vodi mišljenjem da njezin muž nije hodajući novčanik te da prihvati situaciju u kojoj on nema obavezu da joj isfinansira sve njene prohtjeve i želje. Brak će biti savršen kada supružnici jedno drugome prestanu dokazivati ko od njih čini više za porodicu, nego jednostavno pogledaju svoju srodnu dušu i razmisle kako da joj olakšaju i učine život srećnijim. 

Sve što je potrebno je da činite što više jedno za drugo i da međusobno jedno drugom olakšavate život bez namjere da se takmičite ko je danas više radio i doprinijeo porodici. Bilo bi jako dobro da ove stvari shvatite što prije i da svojoj voljenoj osobi olakšate život ne zahtjevajući ništa od nje zauzvrat.

Pokreće Blogger.