Velikodušno zaboravite one koji ne znaju da vas vole - Inspirativni citati Pabla Nerude

Pablo Neruda je bio čileanski pjesnik i političar čija djela su poznata širom svijeta. 


Rođen je 12. jula 1904. godine u Čileu, a preminuo 23. septembra 1073. godine. 1971. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Njegove pjesme su jako dirljive i mogu vas u sekundi rasplakati i ispuniti ljubavlju. 

U nastavku pročitajte neke od njegovih najzanimljivijih citata. 1. "Ako nas ništa ne spašava od smrti, barem bi nas ljubav trebala spasiti od života" 2. "Ako svaki dan padne u svaku noć, postoji zdenac u kojem je jasnoća zatvorena. Moramo sjesti na rub izvora mraka i strpljivo loviti palo svjetlo." 



3. "Dvoje sretnih ljubavnika nemaju kraja ni smrti, rađaju se i umiru više puta dok žive, imaju vječnost prirode." 4. "Ko ništa ne zna mora svemu vjerovati." 5. "Novac je jedino apsolutno dobro jer ne zadovoljava samo jednu potrebu nego potrebu uopće." 

6. "Ljubav je tako kratka, a zaborav tako beskrajan." 7. "Sloboda postoji samo kada je ljubav prisutna, onaj ko voli cijelim svojim bićem, osjeća se slobodnim." 8. "Možete posjeći svo cvijeće, ali ne možete zaustaviti proljeće." 



9. "Sviđaš mi se kad si tiha, jer kao da si odsutna, a čuješ me izdaleka, a moj te glas ne dotiče. Izgleda kao da su vam oči odletjele i izgleda kao da vam je poljubac zatvorio usta" 10. "Postoji određeno zadovoljstvo u ludilu koje samo luđak zna" 

11. "Dijete koje se ne igra nije dijete, ali čovjek koji se ne igra zauvijek je izgubio dijete koje je živjelo u njemu." 12. "Ne radite sa ljubavlju ono što dijete radi sa ugračkama. Ignoriše je kad je ima i plače za njom kad je nema." 

13. "Jednog dana, negdje, bilo gdje naći ćete sebe i to će biti ili najbolji ili najgori trenutak u vašem životu." 14. "Pati li više onaj ko uvijek čeka ili onaj koji nikada nikoga nije čekao?" 15. "Ljubav se rađa iz sjećanja, živi od inteligencije i umire od zaborava." 16. "Velikodušno zaboravite one koji ne znaju da vas vole."

Pokreće Blogger.