Ogledalo je moj najbolji prijatelj, kad ja plačem, ono se nikad ne smije: Životne mudrosti Č. Čaplina

Mnogi su mišljenja da je slušanje tuđih savjeta i iskustava samo gubljenje vremena te da sami treba da naučimo neke stvari u životu bez bilo čije pomoći. 


 Međutim, ponekad nam nečiji savjet zaista dobro dođe i ponekad je bolje naučiti nešto na tuđim greškama nego se dovesti u situaciju da napravimo grešku koju smo mogli izbjeći. Naravno da ne treba slijepo slušati i pratiti duše savjete, ali bi bilo dobro bar razmisliti o njima. 

Na primjer, od velikog glumca Čarlija Čaplina možemo mnogo toga naučiti o životu. On je jedne prilike rekao "Ogledalo je moj najbolji prijatelj, kad ja plačem, ono se nikad ne smije". U nastavku pročitajte neka od njegovih životnih pravila. 



1. Vjerujte svojim osjećanjima; "Shvatio sam da se moj um može pomiješati sa mojim osjećanjima, ali čim sam uspio da ga povežem sa svojim srcem, postao je moj vrijedan saveznik." Neka vaš um prati vaša osjećanja čak i ako se to protivi sa nekim vašim društvenim i moralnim načelima. 

2. Riješite se viška; "Oslobodio sam se svega što je štetno za moje zdravlje – hrane, ljudi, stvari, situacija. Sve stvari koje su me vukle na dole i skrenule s puta." Jedina stvar koja je zaista bitna je naše zadovoljstvo i ispunjenost. 



Zato nemojte se plašiti da se riješite svega onoga što vam ne odgovara, što negativno utiče na vas i što vas sputava. 3. Kako steći samopouzdanje; "U svim okolnostima, ja sam na pravom mjestu u pravo vrijeme i sve se dešava samo u pravom trenutku. 

Uvijek je važno biti smiren." Svaka situacija nam se može činiti štetna i destruktivna ako je gledamo površno. Ukoliko promijenimo ugao gledanja tada možemo vidjeti i neke dobre stvari koje mogu proizići iz loših situacija. 

4. Put do zrelosti; "Prestao sam da želim drugi život, i odjednom sam video da mi život koji me sada okružuje pruža sve mogućnosti za rast." Nemojte uvijek odgađati stvari i čekati neka bolja vremena jer ona možda nikada neće doći. 

Ako napravite jedan mali korak ka svom cilju, za korak ste bliže da ostvarite svoje snove. 5. Kako se smiriti i početi živjeti; "Prestao sam da živim u prošlosti i da brinem o budućnosti. Danas živim samo u sadašnjem trenutku i to nazivam Zadovoljstvom" Usmjerite svu svoju pažnju na trenutak u kome živite. Nemojte razmišljati o onome šta je bilo i šta će biti. Ovo što se dešava sada je važno.

Pokreće Blogger.