Novac pozajmite u ponedeljak, a vratite u četvrtak - Vjerovanja naših baka za svaki dan u sedmici

Sigurna sam da ste bezbroj puta čuli od svojih baka da vam kažu "Ne radi to, ne valja se", ali kada biste ih upitali zašto ne valja, rekle bi samo eto ne valja. 


Ali kada su pitanju dani u sedmici, naše bake su savršeno dobro znale šta ne smije, a šta smije da se radi na neki dan. One su na taj način olakšavale sebi brojne obaveze i pravile sebi raspored kada će šta da rade. 1. Ponedjeljak; 1. Ponedjeljkom ne biste trebali kretati na put jer se vjeruje da biste mogli upasti u nevolje.

2. Ako vam gosti dođu ponedjeljkom ostaće dugo kod vas. 3. Kada pozajmite novac od nekoga ponedjeljkom, uzimate malo njegove sreće. 2. Utorak; 1. Utorkom nikako nemojte posuđivati novac jer možete privući siromaštvo. 



2. Ako utorkom krenete na putovanje ono bi moglo biti uspješno. 3. Utorkom ne valja započinjati poslove, vjeruje se da će ostati nedovršeni 3. Srijeda; 1. Vjeruje se da ako u srijedu uselite u novu kuću nećete dugo ostati u njoj. 

2. Ako želite privući blagostanje i sreću u dom, srijedom ispecite pitu i pile za ručak. 4. Četvrtak; 1. Ako četvrtkom kupite žito ili brašno za kuću privlačite finansijsko blagostanje. 2. Dugove uvijek vratite u četvrtak. Tako ćete čitav naredni mjesec imati sreće i novca. 



3. Ako mlada djevojka četvrtkom svog izabranika počasti domaćim pecivom, uskoro će se udati. 5. Petak; Petkom ne počinjite važne poslove jer bi mogli biti neuspješni. 2. Vjeruje se da onaj ko petkom u zoru pjeva i raduje se, uveče bi mogao plakati. 

3. Ako djevojka koja j tek udata pere kosu petkom, može privući svađu i nesporazum u porodicu. 6. Subota; 1. Ako subotom uselite u novu kuću živjećete u njoj dugo i srećno. 2. Bračna posteljina se treba mijenjati subotom ako želite privući sreću u brak. 

3. Posao koji se zaključi subotom bi mogao biti uspješan i donijeti dobru zaradu. 7. Nedelja; Ako nedjeljom siječete nokte i kosu privlačite lošu sreću. 2. Nedelja je dan za odmor i ne treba raditi teške stvari. Rad nedjeljom se smatra velikim grijehom. 3. Nedjeljom ne valja mijesiti hljeb jer tako privlačimo nesreću u svoj dom.

Pokreće Blogger.