Baka mi je govorila: Postoje stvari koje treba čuvati u tajnosti čak i od bliskih prijatelja - "Sreća voli tišinu”

Kada nam se desi nešto lijepo u životu svi mi žurimo da što prije to podijelimo sa svojom porodicom i prijateljima. 


Moja baka je uvijek govorila "Sreća voli tišinu" i uvijek je galamila na mene kad bih se uhvatila telefona u želji da podijelim lijepe vijesti sa svim svojim prijateljicama. Moja baka je uvijek govorila kako treba što manje da pričam o svojim planovima, o svojim prihodima, o svom privatnom životu i svojim strahovima. 

Čak mi je govorila da neke stvari ne trebam govoriti ti njoj ni mojoj majci što me jako začudilo sa njene strane jer kome ću drugom reći ako ne njima dvjema kojima najviše vjerujemo. Moja baka je govorila da ne treba da govorim kada se posvađam sa svojim muškarcem. 



Jer nas dvoje ćemo se pomiriti i zaboraviti na glupost zbog koje smo se posvađali, ali će dugi to zapamtiti i možda će promijeniti svoje mišljenje o njemu. O svojim prihodima ne treba govoriti nikome zbog lične sigurnosti, ali i kako bi zadržali prijatelje. 

Moja baka je znala reći "Ako želiš da imaš prijatelja, nikada mu ne pozajmljuj novac." Takođe je govorila "Ako nemaš para, nađi posao, ako imaš para ne hvali se." Kada bih počela da govorim pred svojom bakom o svojim planovima i snovima ona bi mi rekla "Ako želiš nasmijati Boga govori mu o svojim planovima." 



Ispostavilo se da kada sam god nekome govorila o svojim planovima ništa od toga se nije ostvarilo. Neki stručnjaci ističu da kada govorimo o svojim planovima naš mozak počinje da se ponaša kao da smo ih već ostvarili i mi prestajemo da ulažemo trud koji je potreban da bi ostvarili svoje planove. 

Kada su u pitanju naši strahovi što više razmišljamo o njima veće su šanse da ćemo privući strah u svoj život. Moja baka je znala reći "Ako ne možeš reći ništa dobro o svom životu, onda bolje ćuti i ne pravi se pametan." ili "Nikada nemoj pričati loše o sebi. 

Mnogo je ljudi koji će to uraditi umjesto tebe." Sve naše strahove ćemo doživljavati uvijek i iznova sve dok ih ne prevaziđemo. Tek kada stvatimo da treba da se suočimo sa svojim strahovima, a ne da bježimo od njih moći ćemo nastaviti put do svjetlosti.

Mudrosti koje nam prenose naši najmiliji nam pomažu da sagledamo stvari iz drugog ugla i naučimo nešto iz njih. Zapamtite da se dobre stvari daleko čuju, loše još dalje. Sada kada pogledam unazad vidim da su riječi moje bake imale više smisla nego što sam mislila tada.

Pokreće Blogger.