Zašto mnoge žene uporno privlače pogrešne muškarce - Odgovor se možda krije u vašem odgoju

Žene se često pitaju zašto privlače određen tip muškarca u svoj život. Međutim, stvar je u tome da žena nikoga ne privlači već sama skreće pažnju određenih muškaraca na sebe. 


Ona sama ih primjećuje i pokušava skrenuti njihovu pažnju na sebe ignorišući sve ostale. Sada se pitanje "Zašto privlače pogrešne muškarce" pretvara u pitanje "zašto biramo pogrešne muškarce." Neke psihološke studije jako dobro objašnjavaju ovu situaciju. 

Često smo skloni da biramo partnera na osnovu sličn osti sa članovima naše porodice jer nas često privlače osobe sa sličnom strukturom ličnosti. Ako neko od članova naše porodice pokazuje agresiju, postoje velike šanse da ćemo obratiti pažnju upravo na ovakve ljude.



Međutim, to ne radimo iz razloga što nam se to dopada već zato što nam je taj način ponašanja poznat, a nepoznato, iako je dobro, može izgledati nesigurno i neshvatljivo. Takve ljude biramo jer prepoznajemo njihovu verbalnu i neverbalnu komunikaciju zato nam postaje jasno zašto se određen tip muškaraca izdvaja. 

Još jedan razlog zašto žene često biraju pogrešne muškarce je nisko samopoštovanje. Takve žene vrlo jasno osjećaju svoju neadekvatnost određenom idealu te stavljaju muškarca na prvo mjesto dok sebe obezvrjeđuju. Misle da nisu dostojne ljubavi i muškarca, da nisu dovoljno lijepe i dobre za muškarca koji im se sviđa. 



Ovakav stav često potiče iz djetinjstva. Na početku su se prema njoj tako ponašali njeni roditelji, a zatim je kako je odrastala sama počela da obezvrjeđuje sebe. Svaka žena prije svega treba da istraži po kom mehanizmu bira muškarce u svom životu te da li ti muškarci imaju neke zajedničke osobine. 

Zatim razmislite o tome da li postoji neka sličnost između ovih muškaraca i vaše porodice. Ako se pak radi o niskom samopoštovanju jako je važno da poradite na tome i promijenite svoj stav prema sebi.

Pokreće Blogger.