Ne dozvolite da vas povrijede: 5 mudrih načina kako da se izborite sa agresivnim ljudima

Skoro je izvijesno da ćemo se kroz život susretati i sa agresivnim ljudima. Agresija raste tokom konflikta kada jedna osoba osjeća potrebu da zaštiti svoje interese ili se bori da nešto dobije, i to često na račun drugih.


Agresivnu osobu možete prepoznati ako vas prekida dok pričate ili priča glasno kako bi vas spriječili da govorite, ne dozvoljavaju vam da izrazite svoje mišljenje, prelaze granicu, u interakciji s tom osobom postoji tenzija, a poslije razgovora s tom osobom osjećate se iscrpljeno.

Pomoću ovih 5 koraka moći ćete izaći na kraj s agresivcima: 1.Ostanite smireni Duboko udahnite, uzmite čašu vode ili telefon, bilo šta što će smanjiti tenziju trenutka, i mislite na to kako ćete zažaliti ako kažete nešto što ne treba.



2. Recite im da griješe Kažite im na miran način da su postali agresivni, da se smire, i da nema potrebe za stresom i tenzijama. Veće su šanse da će vas poslušati kad mirno kažete šta vam smeta. 3. Saosjećajte Stavite sebe na mjesto te osobe i pokušajte shvatiti zašto je ta osoba agresivna. Kao što smo već spomenuli agresija je način da se odbrani nešto svoje, i zato ih pokušajte shvatiti.

4. Budite uvjerljivi Pričajte tihim tonom, ali čvrsto stojte iza svojih uvjerenja. Imajte poštovanja, ali isto zahtjevajte od druge strane. Ako povisi ton, odgovorite jos snažnije, da bi ta osoba shvatila da vam je tolerancija na vrhuncu.



5. Fokusirajte se Ako su nekoga obuzele emocije, često se zaboravi kako je rasprava i započela. Držite se važnih činjenica i objasnite da to oko čega se u ovom trenutku raspravljate neće biti bitno za 5 godina, i pokušajte se zajedno tome smijati.

infpult.info / Tamara

Pokreće Blogger.