Oprezno birajte cvijeće za svoj dom: Neke vrste biljaka ne bi trebali držati u kući sa malom djecom

Kada se odlučite da ukrasite svoj dom cvijećem, morate biti jako oprezni i dobro se raspitati o svakom cvijetu koji želite da krasi vaš dom. 


Ovo se posebno odnosi kada u kući imate malu djecu ili kućne ljubimce jer neko cvijeće može biti jako opasno za njih. Napravili smo za vas listu biljaka koje je bolje izbjegavati ako u svom domu imate malu djecu ili kućnog ljubimca.

1. Azalea; Azalea je jako lijep cvijet koji bujno cvjeta, ali se smatra opasnim. Listovi ovog cvijeća kada se progutaju mogu izazvati grčeve u stomaku. 2. Dieffenbachia; Ovaj cvijet je jako popuparan kod uzgajivača cvijeća zbog svojoh šarenih litova, ali kada se list pokida ili prereže luči sok koji, ako se progura, može izazvati ozbiljno trovanje. 



Takođe sok Dieffenbachie može izazvati iritacije na koži. 3. Oleander; Oleander je jako lijep i dekorativan cvijet i mnogi ga imaju kako u svojim kućama tako i u vrtovima, ali malo ljudi zna da da njegov sok može izazvati sljepilo, a njegov miris vrtoglavicu. 

4. Euphorbia; Kada se presjeće ili pokida Euphorbia luči bijeli sok koji može iritirati kožu i napraviti opekotine. Ako se slučajno proguta Euphorbia može izazvati trovanje. 5. Croton; Sok ovog cvijeća može izazvati opekotine na koži, a ako se proguta može čak izazvati smrt. 



6. Stidljiva mimoza; Ova biljka može biti jako opasna za ljude zato je jako važno izbjegavati kontakt sa ovom biljkom. Stidljiva mimoza može uzrokovati opadanje kose do potpune celavosti. 7. Monstera; Monstera se često može nači kao dekorativna biljka kako u domovima tako i u brojnim javnim ustanovama. 

Njen sok može izazvati opekotine na koži, ako se proguta može izazvati probavne smetnje, a ako slučajno dospije u oči može izazvati sljepilo. 8. Noćurica; Noćurica jako lijepa dekorativna biljka koja svojim narandžastim plodovima privlači pažnju, međutim moramo biti jako oprezni sa ovim cvijećem jer su njegovi plodovi otrovni. Njeni plodovi svijetlih i jarkih boja privlače pažnju djece i kućnih ljubimaca koji ih mogu progutati.

Pokreće Blogger.