Pokazatelji da su vas odgojili narcisoidni roditelji - Možda je to razlog što vam ne ide u životu

Jedan od znakova koji bi mogli pokazati da je osoba odgojena od strane narcisoidnih roditelja su neodlučnost, čest osjećaj krivice i nisko samopoštovanje. 


Narcisoidni roditelji žele imati kontrolu nad svojom djecom, često krivicu za svoje greške prebacuju na svoju djecu i čine da se oni osjećaju loše ako ne rade ono šta se od njih želi i očekuje. Jako je važno na vrijeme prepoznati znakove narcisoidnih roditelja te razumjeti ono što bi vam moglo pomoći da pronađete način da riješite problem. 

1. Mislite da niste dovoljno dobri; Narcisoidne osobe misle da su bolji i važniji od drugih te žele da njihovo dijete izgleda jednako idealno. Narcisoidni roditelji često žele da se njihova djeca ponašaju onako kako oni hoće ako žele da zadobiju njihovu ljubav. 



Djeca mogu biti zbunjena u stalnom pokušajima da zarade ljubav svojih roditelja i mogu se osjećati da se ne trude dovoljno i da je ljubav koju dobijaju od svojih roditelja, samo privremena. Narcisoidni roditelji takođe često kritikuju svoju djecu ako ne urade ono što se od njih očekuje. 

Ovaj osjećaj da niste dovoljno dobri može imati veliki uticaj na vas i vaše samopoštovanje. 2. Bojite se iznijeti svoje mišljenje; Ako ste se u djetinjstvu često suočavali sa situacijama gdje vaši roditelji ne prihvataju vaše mišljenje i odbijaju ga agresivno to je znak da su vas odgojili narcisoidni roditelji. 



3. Imate problematične veze; Ako ste primijetili da su neke vaše veze problematične ili čak toksične možda su vas odgojili narcisoidni roditelji. Narcisoidni roditelji žele imati kontrolu nad svojom djecom i ne poštuju njihove granice. 

4. Teško vam je da se osamostalite; Osobama koje su odgojili narcisoidni roditelji može biti jako teško da se osamostale jer su navikli na stalnu kontrolu svojih roditelja. Njihovi roditelju su uglavnom sve odluke donosili umjesto njih, pa im je teško samostalno razmišljati i raditi stvari na svoj način. 

5. Muči vas osjećaj kao da ne znate ko ste; Ako su vas odgojili narcisoidni roditelji tada postoji mogućnost da ne znate šta želite od života. Ne možete biti ono što jeste er su vaši roditelji već odlučili šta treba da budete. 6. Muči vas anskioznost; Ako vas je mučila anksioznost u djetinjstvu velike su šanse da će vas taj osjećaj pratiti i u odrasloj dobi. 

To može imati negativan uticaj na nas i na naš odnos sa drugim ljudima. 7. Imate nezdrave navike; Osobe koje ne dobijaju dovoljno ljubavi od od svojih roditelja u djetinjstvu tu ljubav pokušavaju pronaći negdje drugo. 

Ove osobe obično utjehu traže u hrani ili piću,a nije rijedak slučaj da se odaju nekim porocima. 8. Previše ugađate ljudima; Osobe koje su se u djetinjstvu trudile da ugode svojim roditeljim kako bi zaradili njihovu ljubav, istu stvar mogu ponavljati i u odrasloj dobi. 

Ove osobe često potrebe drugih stavljaju ispred svojih potreba i zaboravljaju na svoju dobrobit. 9. Često krivite sebe; Ako su vaši roditelji često manipulisali sa vama tako što su vam nabijali osjećaj krivice to u odrasloj dobi može dovesti do toga da ne cijenite sebe dovoljno. 

Ove osobe često u odrasloj dobi krive sebe čak i za stvari koje za koje nisu krivi. 10. Imate problema sa postavljanjem granica; Ako vaši roditelji nisu poštovali vašu privatnost i nezavisnost u djetinjstvu, velike su šanse da ćete u odrasloj dobi imati problem sa postavljanje jasnih granica.

Pokreće Blogger.