Mudra priča jedne bake: Kada bi jednako brinuli jedni o drugima život bi bio mnogo ljepši i lakši

"U jednom selu živjela su dva brata koja su i radost i tugu dijelili na pola kao i sve ostalo što su imali i nikad se nisu svađali. 


Jedne godine posijali su pšenicu koja je te godine rodila kao nikad. Kada su poželi žito sjeli su da se dogovore kako ga podijeliti. Stariji brak je bio oženjen i imao je djecu, dok je mlađi brat još uvijek bio neoženjen i živio je sam. Stariji brat je rekao mlađem da on treba da dobije više žita. 

Njemu je potrebnije, treba da se ženi i da sredi svoj život. Govorio je kako on ima dovoljno da prehrani svoju porodicu. Mlađi brat je odbio i rekao starijem bratu da on treba uzeti više upravo zato što ima porodicu koju treba prehraniti, a on će se već nekako snaći. 



Raspravljali su se tako skoro sat vremena i na kraju odlučili da, kao i sve ostalo, treba žito da podijele na pola što su i uradili. Stariji brat se probudio jedno veče i razmišljao o svom mlađem bratu. Ustao je iz kreveta i otišao u svoj ambar iz koga je uzeo dvije vreće žita i odnio ih u ambar svog brata. 

Mlađi brat takođe nije mogao spavati jer je razmišljao o svom bratu i o tome kako su ipak trebali podijeliti žiti tako da njegov brat dobije više. Smatrao je da je njemu potrebnije jer ima malu djecu pa je ustao iz svog kreveta ušao u svoj ambar i uzeo dvije vreće žita te ih odnio u ambar svog brata. 



Oba brata su radila istu stvar nekoliko večeri zaredom dok se jedno veče nisu sreli na pola puta. Stariji brat je upitao mlađeg šta radi, a mlađi mu je odgovorio i ispričao mu šta je radio prethodnih večeri. Shvatili su da su nekoliko večeri za redom radili istu stvar i da je u njihovim ambarima uvijek ostajalo isto žita. 

Slatko su se nasmijali i prekinuli prenositi žito jedno drugome. Time su braća pokazala koliko vole jedan drugog, a u njihovim životima se ljubav i briga jednih za druge samo umnožavala, a bratska ljubav jačala." 

Ovu priču mi je moja baka davno ispričala i tada je nisam razumjela. Ali sada kada se sjetim vidim koliko je važno voljeti svoje bližnje i ponekad staviti njihove potrebe ispred svojih. Pouku iz ove priče možemo takođe primjeniti i u vezama jer trebamo shvatiti da ponekad moramo staviti potrebe svog partnera ispred svojih potreba. 

Moramo pokazati razumijevanje, dati partneru ono što želi ako želimo dobiti od njega ono što mi želimo. Kada dvije osobe vole jedno drugo, kada misle jedno na drugo i stavljaju potrebe osobe koju vole ispred svojih potreba tada će među njima vladati sloga i neće biti svađa.

Pokreće Blogger.