Majka treba da voli dijete ne da ga poredi sa drugima - 5 grešaka u odgoju po mišljenju psihologa

Čak 80% djece uglavnom odgajaju majke, čak i ako je otac prisutan u životu djeteta on često nije previše uključen u njegov odgoj, ističe psiholog Pavel Domrachev. 


Majke se često nađu u situaciji da moraju biti i otac i majka istovremeno te pokušavaju djetetu pružiti i ljubav i zaštitu. Nažalost, neke stvari u ovoj vrsti odgoja mogu dovesti do ozbiljnih problema u odrasloj dobi, naročito kada su u pitanju muška djeca. 

1. Upoređivanje sa drugom djecom; Kada majka upoređuje svoje dijete sa drugom djecom kod djeteta se stvara osjećaj da ga majka ne voli dovoljno te da se mora dodatno potruditi kako bi zadobio ljubav majke. U ovakvim situacijama uloga oca je da pokaže djetetu u čemu je dobro ili loše, da ga ohrabri i pokaže uzbuđenje ako je u nečemu bolji. 



Ovako vas otac uči da se takmičite i budete jači od drugih. Majka treba da voli svoje dijete, a ne da ga upoređuje sa drugima. 2. Uči ga da nešto mora; "Muškarac mora" je izraz kojim se služe mnoge majke u odgoju svojih sinova. Pristupajući odgoju na ovakav način dijete vremenom zamrzi svoje obaveze, ne odbija da ih uradi, ali se često ne slaže sa majčinim zahtjevima. 

3. Zahtjevanje da bude ljubazan; Majke često uče svoje sinove da pomažu ženama, da budu dobri prema djevojčicama čak i kada se one loše ponašaji prema njima. Ono što mnoge majke zaboravljaju jeste da se ljubaznost i lijepo ponašanje uči od samih roditelja. 



Ako je otac dobar prema majci, brine se o njoj i sin će se isto ponašati. Sin od oca uči kako da se ponaša prema ženama, a kako se otac bude ponašao prema majci tako će se i on ponašati prema ženama u odrasloj dobi. 4. Govori mu da je najbolji; Tada dijete shvata da ga majka voli više od bilo koga drugoga te da je on glavna figura u njenom životu. 

On tada sluša samo ono što mu majka govori, a očev autoritet pada u vodu. Ako se ne odvoji od majke odrastaće kao mamin sin koji će biti dobar sin, ali ne i dobar muškarac. 5. Ometanje privatnosti; Majke ne bi trebale prisiljavati svoje sinove tinejdžere da upoznaju djevojke. 

Čak i ako im se činida je vrijeme za to. Momak će komunicirati sa ženama onda kada on to bude želio i kada osjeti potrebu za tim. Ako su majka i tinejdžer previše bliski, tada dijete nema potrebu tražiti prijateljicu, jer već ima prijatelja - majka. 

Ako želite da vaš sin više komunicira sa ženskim polom počnite manje komunicirati sa njim, a više sa svojim suprugom. Pokažite svom sinu primjer kako treba da izgleda dobra komunikacija između muškarca i žene.

Pokreće Blogger.