Iz ugla jedne žene: Neuzvraćena ljubav me naučila 9 važnih životnih lekcija

Kada nekoga zaista volite, normalno je da želite učiniti sve što je u vašoj moći da ga usrećite. U zdravim odnosima obe strane se trebaju truditi da učine isto, ali se ponekad desi da se samo jedna osoba trudi, dok druga koristi. 


Jednom sam bila u vezi sa muškarcek koji mi nije dao ništa, dok sam ja njemu davala sve. Ta veza me mnogo promijenila, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu. 1. Navikla sam da se zadovoljavam mrvicama pažnje; Jako sam se zaljubila u muškarca koji je moja osjećanja iskoristio da dobije ono što želi. 

U početku to nisam ni primjećivala. Jednostavno sam mislila da time usrećujem svog partnera. Davala sam mu sve i ispunjavala sve njegove želje, dok on meni nije davao ništa. Stavila sam ga ispred sebe i time narušila svoje samopouzdanje i samopoštovanje. 



2. Žrtvovala sam sve ono što mi je bilo važno; Počela sam se odricati svih onih stvari koje su mi bile važne u životu. Zanemarila sam svoje prijatelje, svoju porodicu i u potpunosti sam se stavila njemu na raspolaganje. Tada nisam vidjela koliko je to pogrešno jer me ljubav prema njemu zaslijepila. 

3. Izgubila sam samopoštovanje; Moje samopoštovanje je počelo polako opadati dok ga nisam u potpunosti izgubila. Osjećala sam da je moja jedina svrha usrećiti njega i smatrala sam neuspijehom ako to nisam uspjela uraditi. Sada mi to zvuči patetično, ali veoma je lako pasti u zamnku kada ste zaslijepljeni ljubavlju. 



4. Bojala sam se da ga ne izgubim; Nakon nekog vremena sam počela shvatati da ne mogu ovako živjeti zauvijek, ali sam se jako plašila da ga ne izgubim ako nešto promijenim. Bojala sam se da ne izgubim nekoga ko nije ni zaslužio da me ima. 

5. Počela sam mu zamjerati; Kada sam postala svjesna stvari koje radim, nisam imala hrabrosti da to prekinem u potpunosti, ali sam počela da mu zamjeram što uvijek sve od mene očekuje. Počelo me nervirati što sam samo ja ta koja se trudi i tada sam vidjela da od njega ne dobijam ništa. 

6. Naljutila sam se na njega; Nakon što je došlo do ogorčenja, počeo je da se gomila bijes. Počela sam jako da se ljutim što sam činila sve za njega, a ništa nisam dobijala zauzvrat. Ljutnja je bila početak sticanja snage i hrabrosti da napustim toksičnu vezu. 

7. Osjećala sam se poraženo, ali i osnaženo; Bio je nevjerovatan osjećaj napokon moći otići i prihvatiti da je veza, koja mi je toliko značila, završena. Bilo je bolno i sramortno napraviti korak unazad i uvjeriti se šta je ta veza bila. Sada kada sam prošla kroz sve to, znam kako prepoznati lošu vezu ako se nekad pojavi i znam kako se izvući iz toga. 

8. To me na kraju u činilo jačom; Teško je reći da sam zahvalna što mi se desila ova veza jer je to bilo samo gubljenje vremena. Međuitim, iz te veze nisam izašla praznih ruku. Naučila sam mnogo o sebi, ali i o drugim ljudima. Shvatila sam koliko ljudi mogu biti dvolični, varljivi i sebični. 

9. Nikad se više ne vraćam na staro; Sada kada sam bila u takvoj vezi, znam šta nikada više ne bih trpila. Svako zaslužuje partnera koji se jednako trudi u vezi. Ako se ikada nađete u situaciji sličnoj kao ova u kojoj sam ja bila i budete osjećali da vas partner ne shvata ozbiljno, ohrabrujem vas da se povučete i razmislite o odnosu koji imate sa tom osobom kako biste utvrdili da li je to zaista ljubav.

Zalužujete nekoga nevjerovatnog ko će učiniti da se osjećate posebno, voljeno i cijenjeno i nikada se ne biste trebali zadovoljiti sa manje od toga.

Pokreće Blogger.