Zagrljaj nam daje osjećaj sigurnosti: Svakodnevni zagrljaji i fizički dodiri nam trebaju iz 5 razloga

Naša čula vida, mirisa, sluha, okusa i dodira su jako važna jer nam pomažu u percepciji i razumijevanju svijeta oko nas. 


Ipak, čulo dodira je posebno jer je ono čitav kompleks senzacija. Dodir je najstarijje od svih čula, dok su vid i sluh nastali kasnije tokom evolucije. Utvrđeno je da beba dok je u majčinom stomaku može osjetiti okolni svijet. Fizički dodir je jako važna komponenta istinske intimnosti. 

Pomažen nam u prenošenju osjećanja i komunikaciji sa drugima. Daje nam osjećaj pripadnosti i sigurnosti te pozitivno utiče na našu psihu. Zbog toga bismo svaki dan trebali iskusiti fizički dodir. 1. Fizički dodir nam pomaže u komunikaciji sa drugima; Svako od nas osjeti uzbuđenje kada nas dodirne naš partner, ali takođe osjetimo tjeskobu kada nas dodirne neznanac. 



To je zato što dodir ima sposobnost prenošenja vibracija iz tijela. Može izazvati i pozitivne i negativne emocije poput sreće, uzbuđenja, zadovoljstva, tjeskobe, zbunjenosti, pa čak i straha. 2. Fizički dodir nam pomaže u prenošenju osjećanja i misli; Obično koristimo riječi da izrazimo svoja osjećanja i misli, ali dodir može prenijeti poruke i pokazati drugima kako se osjećamo. 

To se posebno odnosi na situacije kada pokušavamo nešto da kažemo a to ima drugačije značenje od očekivanog. Na primjer kada izgovaramo šale. 3. Fizički dodir je moćan način slanja i primanja pozitivne energije; Dodirom drugim ljudima možemo prenijeti ono što osjećamo. 



Na primjer, kada vaš dodir prenosi sreću ili naklonost, šaljete pozitivnu energiju osobi koju dodirujete. Zagrljaji mogu pružiti osjećaj sigurnosti, mira i nježnosti. 4. Fizički dodir je učinkovit način da dobijete ono što vam treba; Da li ste ikada primjetili da kada dodirujete nekoga tokom razgovora, ta osoba posvećuje više pažnje onome što govorite ili se često slaže sa vama. 

Dodir može ubijediti druge da rade ono što želite. 5. Fizički dodir nudi vam osjećaj intimnosti; Dodir je vrlo učinkovit način da vezu učinite dubljom i uzbudljivijom. Ovo je moćan način da partneru pokažete osjećanja koja gajite prema njemu. Takođe, možete osjetiti koliko ste voljeni kada vas partner jako zagrli ili poljubi.

Pokreće Blogger.