Muškarci se zaljubljuju brže nego žene - Kako se mozak muškarca mijenja kada se zaljubi

Proces zaljubljivanja može biti veoma velika stvar koja vam može promijeniti život. 


U tim prvim danima romantike možete se ponašati drugačije, razmišljati drugačije, a ponekad se čak i drugačije oblačiti ili razgovarati. Postoji velika razlika u tome kako se muškarci zaljubljuju, uključujući i ono što se dešava u njegovom mozgu. 

Društvene norme definitivno mogu igrati ulogu u načinu na koji muškarci doživljavaju ili izražavaju zaljubljivanje , u poređenju sa ženama, na osnovu onoga što je društveno prihvaćeno. Zaljubljivanje može biti drugačije za muškarce iz razloga što oni na drugačini način to dijele sa prijateljima. 



Žene često veoma brzo podijele svoja osjećanja koja gaje prema novom partneru, dok je muškarcima to teže. U nastavku pročitajte šta to zaljubljivanje čini muškom mozgu, kao i nekoliko psiholoških činjenica zaljubljenim muškarcima. 

1. Stvaraju pozitivne uspomene; Mozak muškarca užurbano radi na stvaranju dobrih uspomena i simpatičnih asocijacija u ranim danima ljubavi, a sve to zahvaljujući oksitocinu, koji je poznat kao hormon ljubavi. On pomaže mozgu da formira svježa pozitivna sjećanja sa novim partnerom i stvori nove neuronske veze, što pomaže da se riješi neke mentalne prtljage iz prošlih veza. 



2. Doživljava osjećaj euforije; Zaljubljeni muškarci imaju tendenciju da se osjećaju ekstra srećno, što je također posljedica onoga što se događa u mozgu. Kada se muškarac zaljubi, oslobađa se visok nivo dopamina - hemikalije povezane sa mozgovnim centrom nagrađivanja, tako da će osjetiti prirodni uzlet i osjećaj euforije. To takođe može stvoriti osjećaj da vam srce ubrzano radi i da vam se znoje dlanovi. 

3. Ljubav deaktivira strah od socijalnih predrasuda; Zaljubljivanje također deaktivira dijelove mozga koji upravljaju socijalnom predrasudama i strahom. Zbog toga vas vaš partner želi držati za ruku, grliti vas u javnosti ili vikati na sav glas da vas voli. 

4. Muškarci se zaljubljuju brže od žena; Ako vam se čini da se muškarci zaljubljuju brže od žena, to bi moglo biti iz razloga što oni imaju osjećaj da moraju ispuniti očekivanja da moraju u vezi preuzeti glavnu ulogu. Sa druge strane, ženi će možda trebati više vremena da se zaljubi, jer joj je fokus na odabiru najboljeg supružnika za reprodukciju. 

Međutim, ovo se ne odnosi na sve. 5. Zaljubljeni muškarci mogu manje osjećati bol; Ljubav je toliko snažna da u laboratorijskim testovima smanjuje bol, kaže dr. Jarred Younger, dr. , neuronauka i vanredni profesor na Univerzitetu u Alabami u Birminghamu koji je provodio snimke mozga muškarcima i ženama kada su zaljubljeni. 

Zaljubljenost šalje poruku do kičmene moždine kako bi blokiralo poruke o bolu prije nego što dođu do mozga. 6. Ne vide nikoga drugoga; Kada su istinski zaljubljeni, muškarci često ne vide više nikoga oko sebe, a za to je odgovoran oksitocin. 

Utvrđeno je da oksitocin poboljšava sistem nagrađivanja mozga kada muškarac gleda lice svog partnera. Dok se njihov mozak kupa u ugodnim hemikalijama, smatraće da je njihov partner privlačniji i poželjniji od bilo koga drugog. 

7. Tražiće način da obezbjedi svoju partnerku; Zaljubljeni muškarac će vjerovatno tražiti načine kako bi mogao obezbjediti sve što je potrebno ženi u koju je zaljubljen. Zbog toga bi mogao uraditi neke stvari i na svoju štetu. 8. Biće izuzetno ljubazan; Ne morate biti zaljubljeni da bi bili ljubazni, ali neki muškarci se zaista više trude da budu fini kada im se sviđa neka žena. 

Oni su svjesni svog ponašanja i načina na koji ono utiče na njihovu partnerku. Ovo je faza u kojoj će se možda više truditi da impresionira ženu svojim izgledom. 9. Njihova hemija se mijenja u toku veze; Skeniranje mozga na početku veze može predvidjeti da li ćete i dalje biti u snažnoj vezi 40 mjeseci kasnije. 

To, međutim, ne znači da će to biti ista vrsta ljubavi koja se doživljavala u ranim danima. Vremenom se hemija mozga kod muškaraca može promijeniti kako se odnos premješta iz intenzivno strastvenog u poznatiji, ugodniji i prisniji 10. Govori "MI" umjesto "JA"; Kao posljednju zabavnu činjenicu, mogli biste primijetiti da zaljubljeni čovjek mijenja jezik na osnovu svojih osjećaja. 

Često će u svojim budućim planovima govoriti "MI" umjesto "JA". Ovo se najčešće dešava kada je muškarac zadovoljan svojom partnerkom i kada počinje da je doživljava kao dio svoje budućnosti.

Pokreće Blogger.