Filozofija života: Ima i važnijeg od samopoštovanja, a srž je i temelj naše ličnosti

Često ne razmišljamo o tome, ali postoji jedna stvar koja je mnogo važnija od samopoštovanja, a to je naša lična vrijednost. 


Ona je temelj i srž naše ličnosti i zahvaljujući njoj živimo i pobjeđujemo. Samopoštovanje se može promijeniti, može pasti i ponovo porasti i to je normalno. Naše samopoštovanje u velikoj mjeri zavisi o tome kako nas ocjenjuju drugi ljudi. Ako nešto pogriješite i ne učinite kako treba, vaše samopoštovanje će pasti. 

Lična vrijednost zavisi samo od toga koliko poštujemo sebe. Lična vrijednos pokazuje koliko zaista vrijedite. Ona pokazuje imate li smisao ili svrhu u svom životu, da li poštujete ljude prema nekim zadanim predpostavkama ili čekate da zasluže vaše poštovanje? 



Da li ste iskreni, da li pokušavate ispraviti svoje pogrešne postupke? Trudite li se održati obećanja, vratiti svoje dugove i izbjegavati tračeve i klevete? Ovo su jako jednostavna pitanja i ako na njih iskreno odgovorite moći ćete vidjeti kolika je vaša vrijednost i koliko poštujete i cijenite sebe. 

Ako ste na gotovo sva pitanja odgovorili potvrdno, to znači da poštujete svoju ličnost i cijenite osobu u sebi. Bez obzira na okruženje u kojem se nalazite i kako se ljudi ponašaju prema vama, vaša lična vrijednost je velika. Ako niste odgovorili potvrdno na neko od pitanja, jasno je šta trebate popraviti i na čemu trebate poraditi. 



Vaše samopoštovanje i lično dostojanstvao zavise samo od vas. Moramo početi graditi svoje samopoštovanje sa sviješću o svojoj ličnoj vrijednosti, moramo poštovati prije svega sebe kako bismo mogli povećati svoju vrijednost i graditi jaku i stabilnu ličnost.

Pokreće Blogger.