Zašto žene često (ne)biraju muškarce slične ocu - Mišljenje psihologa

Stručnjaci ističi da je otac najvažnija muška figura u životu svake žene. 


Pri odabiru partnera podsvjeno tražimo nekoga ko će izgledati kao naš otac, čak i ako to žestoko poričemo. Već u djetinjstvu stvaramo određene stereotipe ponašanja. Ako je žena odrasla u mirnoj porodičnoj atmosferi i ako je njen odnos sa ocem bio pozitivan, ona će istu takvu osobu tražiti za svog muža. 

Ona želi pronaći dostojnog oca za svoje buduće dijete u želji da ono ima bezbrižno djetinjstvo kakvo je i sama imala. Nažalost, mnoge žene provedu godine u traganju idealnim muškarcem i na kraju ih počne proganjati misao da takvog neće naći ili da ne postoji. 



Ukoliko je žena imala loš odnos sa ocem, ako je otac pio, ponašao se bezobrazno, tada žena često sebi obećava da nikada neće biti sa muškarcem koji je sličan kao njen otac. I naravno, dešava se da upravo takvog muškarca privuče u svoj život. 

 Ovde važi ono pravilo da što žena više nije prihvatala svog oca, veća je vjerovatnoća da će u budućnosti imati posla upravo sa muškarcima koji su sični kao njen otac. Stoga, da bismo izgradili prosperitetan i skladan odnos sa muškarcem, moramo početi sa prihvatanjem i opraštanjem svom ocu. 



Moramo ga prihvatiti onakvog kakav jeste sa ljubavlju i zahvalnošću. Moramo prihvatiti realnost i stvoriti odnos sa svojim partnerom prihvatajući ga takvog kakav jeste, a ne kroz prizmu dječijih stereotipa koje smo sebi stvorili još u ranom djetinjstvu.

Pokreće Blogger.