Vaša sreća direktno zavisi od vaših misli - 6 negativnih fraza koje ne smijemo govoriti sebi

Vaša sreća direktno zavisi o vašoj komunikaciji sa samim sobom. To može uticati na vaša osjećanja, ali i na vašu komunikaciju sa drugima. 


Nemojte previše sažaljevati sami sebe, nemojte biti ni previše strogi prema sebi. Prihvatanje vlastitih emocija i svjesnosti svog stanja u velikoj mjeri utiče na vašu percepciju sebe i određuje vaš pogled na svijet. Da biste promijenili način razmišljanja na bolje, prestanite koristiti ovih 6 negativnih fraza kada se obraćate sami sebi.

1. "Ja sam budala/Glup sam" Ako se suočite sa nekom situacijom koju ne razumijete nema potrebe da grdite sami sebe. Umjesto da o sebi govorite negativno, smirite se i recite sebi "Trebutno ne razumijem kako ovo funkcioniše". 



Kada se opisujete neuspijehom, pod tim riječima mislite na konstantno stanje koje vam ne dopušta da rastete kao osoba. Ako često govorite sebi te riječi vremenom možete početi vjerovati u njih. 2. "Do sada sam trebao biti..." Pokušajte ovu frazu zamijeniti sa "Sad bih mogao biti ..., ali umjesto toga biram ..." 

Iz više razloga možemo voditi negativan dijalog sa sobom, ali jedan od najčešćih je nezadovoljstvo sobom ako naši ciljevi nisu postignuti. A onda negativne izjave obezvređuju sve što ste postigli i znače da niste dovoljno dobri. 3. "Za sve sam ja kriv" Umjesto da svu krivnju preuzmete na sebe, pokušajte reći ovo: "Ja sam odigrao svoju ulogu u ovoj situaciji i odgovoran / odgovorna sam samo za svoje odluke i postupke . " 



Korištenjem "JA" u negativnom samogovoru vjerujete da je reakcija drugih odgovor na vaše postupke. To se događa kada preuzmete ličnu odgovornost za postupke drugih ili situaciju uopšte, osuđujući i ponižavajući sebe u tom procesu. 

 4. "Nisam smio..." Negativni govor o sebi koji dolazi iz žaljenja javlja se kada ljudi pogrešno vjeruju da mogu predvidjeti kako će se neka situacija odigrati. Umjesto toga, razmislite o pozitivnim posljedicama onoga što ste učinili ili niste učinili. 

Razmislite o tome ko ste sada i šta imate zahvaljujući akcijama koje ste činili u prošlosti. 5. "Moraju misliti da sam ja..." Kad pretpostavite da drugi negativno misle o vama, počinjete se vrijeđati zbog ovih opaženih presuda. Odnosno, slažete se sa svojim pretpostavkama, čak i ako one ne odgovaraju stvarnosti. Naše pretpostavke često odražavaju naše misli o sebi, a ne gledište drugih. 

6. "Zašto ne mogu biti poput drugih?" Kada se upoređujete sa drugim ljudima, primjećujete njihove karakteristike i osuđujete sebe kao osobu sa manama, koja ne odgovara tim ljudima. Istina je da ako uporedite kako se osjećate iznutra sa onim kako neko izgleda izvana, uvijek ćete doći na takve misli. 

Sledeći put kada se budete upoređivali sa drugima pokušajte da vidite svoju i njihovu jedinstvenost. Umjesto da druge doživljavate kao konkurenciju, gledajte na njih kao na priliku za saradnju.

Pokreće Blogger.