Prema budizmu, postoje 4 emocije koje mogu biti loše za nas: Nezadovoljstvo je sinonim za tugu

U budizmu postoje dvije emocije koje su jako važne, a to su ljubav i strah. Sva osjećanja koja mogu biti štetna za nas proizilaze upravo iz straha. 


Štetna osjećanja su ona osjećanja koja narušavaju našu ravnotežu i u velikoj mjeri utiču na naš život. Ta loša osjećanja se često pretvaraju u navike koje mijenjaju naš način postojanja, a mogu imati velike posljedice na naše zdravlje i društveni život. 

1. Prema budizmu strah predvodi listu najštetnijih emocija koje su posebno vezane za ego. Što je naš ego veći to smo mi osjetljiviji na strah. Strah od neuspijeha ili gubitka nečega za šta se misli da pripada samo nama. Strah obično nastaje kada shvatimo da Svemir ima svoju ulogu u našem životu i da se ne vrti sve oko nas. 



Da ne zavisi sve o našoj volji i da nikada nemamo potpunu kontrolu nad svim stvarima koje nas okružuju. 2. Bijes; Bijes je jedna od najštetnijih emocija. Strah često rađa ljutnju, a kada se nečega bojimo često se stavljamo u položaj napada ili odbrane u zavisnosti od onoga šta doživljavamo kao rizik ili opasnost. 

Budizam kaže da ljudska bića nisu rođena da budu istinski agresivna. Ljutnja je izraz frustracije kada se naše želje ne nalaze u ravnoteži sa onim što nam se stvarno nudi. 3. Krivica; Krivica ili kajanje sami po sebi ne donose dobro. 



Oni su izrazi prijekora koji proizlaze iz postupaka koje smo učinili protiv naših principa ili protiv naših uvjerenja. Nije stvar u tome da smo učinili neko zlo, već frustracija što nismo dorasli onome što mislimo o sebi. Ono što nikako ne bi smjeli raditi je osuđivati sami sebe za ono što smo učinili već trebamo pokušati dati smisao tim postupcima i riječima zbog kojih smo se pokajali. 

4. Nazadovoljstvo; Nezadovoljstvo je jedna od najštetnijih i najbeskorisnijih emocija. Nezadovoljstvo je drugo ime za patnju i tugu jer patimo zato što ne možemo prihvatiti stvarnost. Iz bilo kog oblika nesreće koji se ogleda u nezadovoljstvu, kriju se želje i vezanost. 

Moramo biti svjesni da ništa ne traje zauvijek i biti svjesni da Svemir djeluje tako da nas učini otpornijim na frustracije. Sve se rađa i sve nestaje u pravo vrijeme. Za budizam se najštetnijim osjećajima može upravljati u tri koraka. 

Prva se sastoji u tome kako da ih prepoznamo, jer ćemo samo na taj način moći intervenisati. Drugo je prihvatanje, to jest, nemojte se kažnjavati za te emocije i priznati da ih proživljavamo. Treće je pustiti ih da odu. Napokon, u ovoj brzoj šetnji ka rastu postaje korisno povratiti kontrolu nad svojim emocijama.

Pokreće Blogger.