Vezu čine dvije osobe, ponekad i tri - Šta znači biti ljubavnik prema mišljenju psihologa

Vezu čine dvije osobe, ali nije rijedak slučaj kada se u vezu upetlja i treća osoba. Biti ljubavnik znači igrati najneugodniju ili najzabavniju ulogu. 


Sve zavisi od toga kako je želite vidjeti. Neki varaju svog partnera, pa čak se i zaljube u svog ljubavnika, drugi su ljubavnici osobama koje u u braku, a neke postanu ljubavnice, a da to i ne znaju. Neke žene pristaju da budu ljubavnice i nikada ne postavljaju pitanje kakva bi njihova budućnost mogla biti, jednostavno se zadovoljavaju time da budu druga žena. 

Dok postoje i one koje ostaju u ljubavnom trouglu dok imaju neke koristi od te ljubavne veze. Veoma je teško izraditi psihološki prifil ljubavnika. Čini se da često nije u pitanju da li je gori ili lošiji od trenutnog partnera, već kako i zbog čega se upušta u tu ulogu. 



Često se dešava u psihologiji izdaje da oni koji su ljubavnici mogu samo ostati ljubavnici ili odustati, ali nikada ne mijenjaju svoju ulogu u ekonomiji ljubavnog trokuta. Ali iz kojih razloga se trajno ili povremeno nalazimo u ulozi ljubavnika? Kako svjesno odabrati hoćete li prihvatiti ovu poziciju ili ne, a da ne završite u autodestruktivnoj spirali? 

Za mnoge ljude to može biti povremena ili definirana veza s vremenom, kojoj se prepušta uživajući u uzbuđenju koje tajnost tih neuhvatljivih susreta osigurava. Za druge to zapravo može biti uvod u zajednicu koja traje čitav život, bez obzira da li ostajete ljubavnici ili postajete stabilan partner u novoj vezi izgrađenoj na pepelu prethodne. 



Između ove dvije krajnosti možemo prepoznati čitav niz posrednih slučajeva, različitih konotacija, gdje se zadovoljenje i razočaranje mogu mijenjati na različite načine u umu osobe koja ima ulogu ljubavnika. Čini se da neki to biraju svjesno , drugi se uprkos tome što se zaljube u muškarce ili žene kojima mogu biti nešto drugo s obzirom na zajednicu u kojoj se trenutno nalaze. 

Iako se uloga ljubavnika vanjskom promatraču može činiti nadasve nepovoljnom, psihološki na subjektivnom nivou to nije uvijek slučaj, zaista ovaj položaj u nekim slučajevima može predstavljati zonu udobnosti koja može pružiti neke prednosti na emocionalnom nivou . 

Ipak, moramo imati na umu da je svaki slučaj zaseban i da je kao i u svim vezama, samo pitanje ravnoteže. Činjenica ostaje da ljubav , naravno, može ići najneočekivanijim i najmanje konvencionalnim putevima, na nama je da je prepoznamo, a da se ne izgubimo.

Pokreće Blogger.