Draga moja, strpljenjem pobjeđuješ sve - 9 mudrih fraza naših baka

Svako od nas u srcu čuva poneku riječ i frazu koju su govorile naše bake.  I kada više nisu među nama pamtimo ih po mudrim riječima i savjetima koje su nam prenijele za svoga života. 


Njihove riječi nam pomažu da ih se sjetimo i osjetimo njihovo prisustvo iako više nisu među nama. U nastavku pročitajte nekoliko mudrih bakinih savjeta koje je vrijedno pročitati. 1. Suze su lijek za dušu i srce; One su nas savjetovale da plačemo kako bismo olakšali svoju dušu. 

Naše mudre bake su znale da suze imaju moć da čiste dušu, uklone teret sa srca i izbace iz nas ono što nas steže i muči. 2. Draga moja, strpljenjem pobjeđuješ sve; Naše bake su nam svakodnevno pokazivale koliko je važno biti strpljiv i znati čekati. 



One su na naše govore o nesreći, na naše nezadovoljstvo ili naš umor reagovale upravo ovom rečenicom. 3. Ne postoji ruža bez trnja; Kada bi nam se dogodio bolan i neočekivan događaj one bi izrekle ovu frazu. Ne da bi nas natjerale da tonemo u pesimizam, već da nam pokažu istinu života, da nam kažu da ljepota prebiva u trnju ako je znamo prepoznati, a ne odbaciti. 

4. Plod ne pada daleko od drveta; Kada bismo učinili nešto što ju je podsjetilo na naše roditelje kada su bili u našim godinama, one bi izrekle ovu frazu. Ovim riječima nas je podsjetila na vrijednost porodičnih korijena, pokazala nam je ogledalo svijeta i otkrila tajnu razumijevanja života. 



5. Oni koji ništa ne žele neće ništa ni dobiti; Uvijek morate imati neki cilj u životu i nešto čemu ćete težiti. Ipak, prije nego što poželite bilo šta drugo osim onoga što imate, morate dobro razmisliti o tome kako ne biste rizikovali da izgubite sve, čak i ono što ste prije imali. 

6. Tišina se ne može napisati; Ovom frazom bake nam daju do znanja koliko tišina može biti dobra, naročito kada se nađemo u sukobu. Znati prećutati u pravo vrijeme je vještina koja nikada nije dovoljno hvaljena. 7. I mušmuli je potrebno vrijeme da sazrije; Prema seljačkoj tradiciji, mušmule se ne mogu jesti čim se uberu i moraju dugo sazrijevati u posudama prekrivenim slamom na tamnim mjestima.

Način da nas podsjetimo da je vrijeme najbolje rješenje za sve i da se ne smijemo žuriti jer sazrijevanje stvari, ako smo dobro radili, prije ili kasnije dolazi. 8. Zapamtite, u šali je uvijek pola istine; Uvijek je potrebno da pažljivo razmotrimo svaku šalu jer se u njoj ponekad krije više istine nego što možemo zamisliti. 

9. Dajte vremena vremenu; Kada bi nas savladala žurba i nismo imali dovoljno vremena naša baka bi nas ovom rečenicom podsjetila da je ponekad jedino što je potrebno pustiti da vrijeme ide svojim tokom i ne požurivati ništa. Sve se dešava onda kada mu za to dođe vrijeme.

Pokreće Blogger.