Uz njih će vam uživanje u ljetnoj hladovini biti ugodnije: 9 raskosnih biljaka koje obozavaju hladovinu

Mnogi od nas imaju onaj jedan dio dvorišta koji je cijeli dan u hladu i ne znamo na koji način da ga uredimo jer vrtno cvijeće uglavnom voli sunce. 


Biljke koje ćemo nabrojati u nastavku su idealne upravo za takva mjesta jer vole hladovinu, a neke od njih će vas obradovati jako lijepim i raskošnim cvjetovima. Ovo cvijeće ne vole jako sunce i idealne su za mjesta na kojima je hlad većinu dana. 

1. Begonija; Begonija u svom prirodnom staništu raste u sjenci drveća i ne podnosi direktno sunce. Kod begonia treba još voditi računa o zalijevanju jer zemlja ne smije da se isuši,a li ne smije biti ni puno vlažna. Zimi je treba smjestiti na toplije mjesto.



2. Kukurjek; Iako ne izgleda tako, ovaj cvijet je veoma izdržljiv. Dostupan je u različitim bojama. 3. Ukrasna kopriva; Iako jako podsjeća na koprivu, razlikuje se od nje po svojim listovima u boji. Najbolje uspijeva na temperatutama iznad 13 stepene, a možete je slobodno ostaviti vani da prezimi.

Pošto ova biljka nema cvijet, posadite je između drugog cviječa koje cvijeta. 4. Lobelija; Ova biljka ne voli direktno sunce niti velike vrućine, zato je idealna za mjesta na kojima je stalno hlad. Najljepše će izgledati ako je posadite u saksiju i objesite negdje da visi. 



5. Bršljen; Bršljen često možemo vidjeti u šumama kako se penje uz drveće. On vam može poslužiti ako želite da sakrijete svoje dvorište od tuđih pogleda. Voli hlad i ne treba mu neka posebna njega. 6. Torenija; Ovaj cvijet svojim izgledom pomalo podsjeća na cvijet dan i noć. 

Ne voli jako sunce pa joj najbolje odvogaraju mjesta u kojima preovladava hlad. Sa njima u saksiju slobodno možete posaditi i neko drugo cvijeće i izgledaće još ljepše. 7. Fuksija; Fuksije će najljepše izgledati ako se posade u viseće saksije, a cvjetaće vam cijelu sezonu. 

Vole visoku vlažnost vazduha pa je dobro sa vremena na vrijeme da je orošavate. U zimskom periodu je treba unijeti na toplije mjesto i obezbjediti joj dovoljno vlage. 8. Lijepi Jova; Lijepi Jova je jednogodišnja biljka. Cvjeta cijelo ljeto, a njegovi cvjetovi mogu biti različitih boja. 

Važno je samo da ga redovno zalijevate. 9. Persijski štit; Ova biljka potiče iz Mjanmara, a karakteristična je po svojim ljubičastim cvjetovima. Ovaj cvijet cvjeta vas i u zimskom periodu može obradovati svojim prelijepim. Ne voli direktno sunce jer ono može da mu napavi jake opekotine po listovima.

Pokreće Blogger.