Na 4 jednostavna načina možete otkriti kada neko laže: Postavite pitanje na koje već znate odgovor

Da li ste se nekada našli u situaciji kada znate da vam neko laže, ali nemate dokaza da to dokažete?


Kada nekoga direktno optužujemo za laž, a da pri tome nemamo dokaze, to može biti veoma neugodno. Čak i kada ste sigurni da vam neko laže, ta osoba može biti veoma dobra u tome da je teško napraviti bilo šta kako bi je razotkrili. 

Stručnjaci otkrivaju da postoji nekoliko veoma efikasnih načina da otkrijete kada vas neko laže. 1. Postavljajte im direktna pitanja; Mnogi lažljivci se trude da se odvoje od onoga što govore kako bi napravili distancu između sebe i priče koju pričaju. 



To im omogućava da izbjegnu odgovornost i prebace krivicu na ljude oko sebe. Osobe koje lažu često o sebi govore u trećem licu kako bi izbjegli odgovornost za svoje postupke. Uvijek im postavljajte dodatna pitanja jer se tada lako zbune. 

2. Postavite im pitanja na koja već znate odgovor; Možda ne znate sve o toj situaciji, ali znate dio. Kada ispitujete nekoga za koga znate da laže pitajte ga prvo o stvarima koje znate, zatim o stvarima koje ne znate. Na taj način ćete znati da li vas laže i čemu treba da vjerujete. 



Takođe, na taj način ćete ih dovesti u situaciju da nemaju vremena da smisle novu laž pa će praviti česte greške. 3. Postavite im neočekivano pitanje; Laž je opasan posao, a osobe koje lažu moraju biti sigurne u ono što govore. Dobri lažljivci znaju kako da se unaprijed pripreme, ali problem nastaje jer im često nedostaje detaja. Ako im postavite neoneočekivano pitanje mogu da se zbune i postanu kontradiktorni.

4. Zamolite ih da vam ispričaju kako se neki događaj odigrao; Kada nekoga za koga sumnjate da leže, zamolite da vam ispriča kako se neka situacija odigrala, on lako može da se izgubi u svojoj priči. Čak i oni najvještiji imaju problem sa pričanjem priče u cjelini. 

Neko ko mora izmisliti događaj na licu mjesta će vjerovatno sporije pričati kako bi kupio vrijeme. Takođe, mogu biti veoma nejasni u pričanju svoje priče i neće otkrivati previše detalja. Često mogu zaboraviti šta su rekli pa će biti kontradiktorni, a tada ih je najlakše uhvatiti u laži.

Pokreće Blogger.