Mama, znam zašto si umorna - Zato što čistiš, zato što daješ, zato što brineš, zato što radiš.

Znam zašto si iscrpljena. Zato što čistiš, zato što daješ, zato što brineš, zato što radiš. 


Sebi sipaš kafu svako jutro iako znaš da nećeš moći da je popiješ bez toga da je bar još četiri puta podgreješ u mikrovalnoj. Neko te zove, neko te nešto pita, neko te treba. Stalno. Rastrzana između nekoliko različitih pravaca svake minute tvog dana koji si započela još dok je možda bio mrak. Ponekad ustaneš prije svih da bi se u miru istuširala i popila kafu bez podgrijavanja u mikrovalnoj. 

Ponekad ostaneš prekasno uveče samo da bi mogla u miru da ''dišeš'' . Znam zašto si iscrpljena. To je zato što previše brineš. Zato što si zbunjena, zato što si u žurbi, zato što učiš nove stvari dok se život užurbano dešava oko tebe. Žuriš da svi oko tebe stignu na vrijeme tamo gdje trebaju, juriš , ne staješ i onda se pitaš... čemu sve ovo?



Ponekad zbog toga plačeš, jer misliš da te niko ne sluša i da te niko ne razumije. Imaš osjećaj da samo jednu stvar koja se tebe tiče moraš da ponoviš prijeko hiljadu puta da bi te razumjeli. Znam zašto si iscrpljena. Zato što stalno pregovaraš. Zato što plairaš. Zato što se svađaš. Zato što vičeš. 

Budiš se svaki dan govoreći sebi da danas moraš da budeš smirena. Da danas nećeš izgubiti kontrolu i da će danas biti dan kada ćeš pronaći svoj ''zen'' momenat. .. ali to se ne dešava jer si stalno zauzeta. Stalno ideš nekuda, stalno moraš da budeš negdje prisutna, stalno moraš nekoga negdje odvesti.. tvoja pažnja je na minimumu, frustrirana si, ranjena, plačeš i vičeš. 



Ponekad se upoređuješ sa drugim mamama misleći da si izgubila trku. Misliš da si izgubila trku koja od vas ima najviše energije, koja je najbolje organizovana, koja je najviše postigla ali sve te mame gube tu istu trku u svojoj glavi. One imaju svoje bitke, brige, probleme i misle da su jedine u tome. 

Znam zašto si iscrpljena. Zato što se stalno upoređuješ sa njima , zato što imaš loš da, sat, momenat, sedmicu. Ali gledaj to ovako: ti si mama i nekome si sve na svijetu. Biti majka je teško i nije za one sa slabim srcem. To što si iscrpljena ne znači da nisi dovoljno dobra , to znači da pokušavaš i da moraš malo da zastaneš i da se odmoriš. 

Sasvim je ok ako se malo odmoriš... Ti pružaš, planiraš, voliš, vodiš, grliš, ljubiš, pomažeš i pokušavaš da sve dovedeš u ravnotežu. Znam zašto si iscrpljena. Zato što si mama. Ona koja se trudi. I zato je ok da se ponekad odmoriš. Vjeruj mi.

Pokreće Blogger.