Partnera ne biramo srcem već nosom - Stručnjaci otkrivaju način na koji privlačimo partnera

Ako pitate većinu žena kako izgleda njihov idealan muškarac, rijetko koja će opisati muškarca kojeg ima pored sebe. 


Uglavnom je savršen muškarac daleko od onog muškarca u kojeg su se zaljubile. Stručnjaci ističu da je to iz razloga što partnera u stvari biramo nosom, a ne srcem. Kod žena je miris muškog tijela presudan u procesu selekcije partnera, a mnoge žene toga nisu ni svjesne. 

Naučnici sa jednog univerziteta u Sjevernoj Karolini su istraživali način na koji radi adrosteron koji se stvara onda kada tijelo počne da luči testosteron. Tako su došli do otkrića da partnera biramo na osnovu mirisa njegovog tijela. 



Adrosteron je hormon koji se nalazi u znoju muškaraca i žena, ali je u mnogo većoj količini prisutan kod muškaraca nego kod žena. Srtučnjaci takođe ističu da način na koji će neka žena da doživi miris muškarca zavisi o određenom genu. 

To znači da određen miris može jednu ženu da privuče, a drugu da odbije. Koliko god se trudili, kozmetika i parfemi ne mogu da utiču na ovu pojavu. Mnoge žene se zaljube u muškarca koji im je fizički jako privlačan i odgovara im kao osoba, ali osjećaju da nešto nedostaje, ali ne mogu da objasne šta. Upravo to je miris muškog tijela. 



Kako su neka istraživanja pokazala, priroda je uradila da to bude tako. Još uvijek se vrše ispitivanja o genu koji je odgovoran za ovu pojavu i još uvijek nije do kraja utvrđeno šta uzrokuje ovu pojavu i zbog čega se ona dešava.

Pokreće Blogger.