"Uspješan brak zahtijeva često zaljubljivanje uvijek u istu osobu" - 10 faza kroz koje prolaze partneri

Mnoge osobe ne znaju da postoje različite faze u vezama i braku, a koje bi im mogle pomoći da bolje razumiju veze i da im veze budu uspješnije. Kada se završi medeni mjesec parovi počinju da budu jedno drugom ne samo partneri već i prijatelji.


Mnogi brakovi ne uspiju baš iz razloga što mnogi parovi žele da se osjećaju isto kao na početku braka i nakon mnogo godina koje provedu zajedno. Nakon što dođu djeca i neke nove životne odgovornosti osjećanja koja su gajili jedno prema drugome vremenom počinju da blijede. Ako parovi već odluče da ostanu zajedno treba da znaju da postoji nekoliko različiti faza kroz koje će da prođu zajedno sa svojim partnerom kroz brak.

1. Upoznavanje; Znate da se sviđate jedno drugome, ali još uvijek niste povezani na željenom nivou. U ovoj fazi još uvijek upoznajete jedno drugo, osjećate leptiriće u stomaku kada god se sretnete, sve vam je novo i uzbudljivo. 



2. Faza eksperimentisanja; U ovoj fazi pokušavate da prenesete stvari na viši nivo. Počinjete zvanično da se zabavljate i ljudi vas prepoznaju kao par. Vaš partner postaje centar vašeg svijeta i uviđate kakav potencijal ima vaša veza za dalje. 3. Faza pojačavanja emocija; Ovo je ona faza medenog mjeseca gdje sve teče glatko i želite što više vremena da provodite sa svojim partnerom. Postaje vam ugodno sa tom osobom i počinjete da dijelite sve više intimnih stvari. U vama se bude duboka osjećanja i počinjetet da zamišljate zajedničku budućnost. 

4. Faza integracije; Ako još uvijek niste počeli da živite zajedno ovo je faza u kojoj se donose odluke o zajedničkom životu. Pravite zajedničke planove za budućnost i usklađujete svoje hobije i aktivnosti. 5. Faza povezivanja; Ovo je faza u kojoj počinjete da se povezujete sa svojim partnerom na višem nivou, odlučujete se na zajednički život i brak. Vaši bliski prijatelji i porodica prepoznaju ozbiljnost vaše veze. Ovo je faza u kojoj se parovi odlučuju da ozvaniče svoju vezu brakom. 



6. Faza različitosti; Svaki par u jednom momentu prođe kroz ovu fazu u kojoj će proći kroz period u kojem nemaju isti pogled na neke stvari. Oni koji nisu dovoljno jaki da prevaziđu ovu fazu mogu svoju vezu da završe raskidom. 7. Faza ograničenja; Ovo je faza u kojoj partneri počinju da raze različite stvari svako za sebe bez da se konsultuju jedno sa drugim. Kao rezultat toga mogu da se jave česte rasprave i konflikti. Iako i dalje volite svog partnera trenutno se ne vidite pored njega u budućnosti. 

8. Faza stagnacije; Imate osjećaj da se vaša veza završava. U ovoj fazi se ne osjećate toliko povezano sa svojim partnerom kao što je to bilo na početku veze. Iako ste oboje svjesni toga da vaša veza stoji u mjestu teško vam je da je zvanično završite. Ovo je faza u kojoj treba ili da razmotrite vašu vezu i nastavite sa njom ili da se raziđete sa svojim partnerom. 

9. Faza izbjegavanja; Pokušavate da izbjegavate svog partnera što je više moguće. Ako živite zajedno razgovarate samo onda kada morate. Osjećanja koja ste gajili prema partneru blijede i razmišljate da se odselite i započnete svoj život bez njega. 

10. Raskid; U ovoj fazi donosite zvaničnu odluku da okončate vašu vezu. Shvatate da se više ne slažete onoliko dobro koliko ste se prije slagali i da sva ko treba da nastavi svojim putem.

Pokreće Blogger.