Psiholozi dokazali: Odnos s bakama i djedovima ima velik utjecaj na razvoj djeteta

Nekoliko važnih razloga zašto bi djeca trebala više vremena da provode sa bakom i djedom


1. Uče unuke važnosti obiteljskih veza i obiteljske privrženosti Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju pričajući priče o svom djetinjstvu, djetinjstvu svoje djece, ali i običajima i kulturi iz njihova vremena.

Naime, bake i djedovi imaju bogato iskustvo, a priče o tome kako se živjelo nekad i mudri savjeti imat će pozitivan efekt jer djeca imaju dobru mogućnost razviti se u zdrave, odrasle osobe koje cijene obiteljske veze, piše zadovoljna.hr



Dijete uz to širi svoje znanje i sliku svijeta. Vrijeme provedeno s bakom i djedom uči djecu važnosti obiteljskih veza i doprinosi osjećaju pripadanja djeteta u širu zajednicu. Time pozitivno djeluju na djetetov razvoj, ističe psihologinja Mia Roje.

2. Roditelji imaju najviše povjerenja u "baka-servis" Pravo je bogatstvo kada dijete možemo povjeriti svojim roditeljima koji će im pružiti mnogo ljubavi i skrbi. Uvijek raspoloživa "usluga" čuvanja i odgajanja djeteta koja je odlična pomoć svakom roditelju, a pogotovo oko novorođene bebe, uvijek je na obostrano zadovoljstvo.



Bake i djedovi mogu biti mentori, savjetnici, prijatelji za igru ili obiteljski povjesničari kada se druže s unucima. Oni imaju pozitivan učinak na svoje unuke, a ta pozitivna emocionalna veza koja postoji znatno umanje simptome tjeskobe i depresije, stoga je potrebno poticati te odnose kada god se ukaže prilika.

Popularno nazvane "baka-servis", roditeljima su upravo njihovi roditelji često najpouzdanije osoba kojima će prvima ostavljati svoje dijete na čuvanje. Čak i kad bake i djedovi žive daleko od unučadi, dobro je poticati njihove kontakte, u čemu nam danas uvelike mogu pomoći suvremene tehnologije i društvene mreže, ističe Roje.

3. Boravak kod baka i djedova olakšava strah kod odvajanja Baka i djed jesu idealan izbor kada je u pitanju djetetovo prvo odvajanje od roditelja. Oni poznaju dijete i ono poznaje njih pa je prilagodba na odvajanje puno lakša. Obično je djeci najlakše prvo duže odvajanje od roditelja provesti upravo s bakom i djedom, no i to ovisi o međusobnim odnosima.

Ako su roditelji u dobrim odnosima s bakom i djedom te im s povjerenjem ostavljaju dijete na čuvanje ili druženje, na dijete će se prenijeti sigurnost i lakše će ostati s njima. Isto vrijedi i u obrnutom slučaju, kaže psihologinja.

4. Pozitivnije društveno ponašanje Što će više djeca boraviti kod bake i djeda, imat će manje emocionalnih problema koji mogu rezultirati s lošim ponašanjem.

5. Pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja djeteta Ako se djeca nalaze u novonastalim situacijama u kojima pate, kao što je razvod roditelja, pa se moraju priviknuti na novonastalo stanje, bake i djedove će biti nježni i brižni oslonac kome se uvijek mogu obratiti i pružiti bezuvjetnu ljubav.

Uloga bake i djedova je tada izražena. Oni su tada zaštitnici djetetova mentalnog zdravlja, zbog čega dijete profitira. Djetetova dobrobit u konačnici je i glavni fokus. Puno je važnije da dijete odrasta u stabilnoj i harmoničnoj obitelji pozitivnih međusobnih odnosa od toga ide li na spavanje sat vremena ranije ili kasnije, jede li slatkiše ili jabuku za desert, zaključila je psihologinja.

zadovoljna.hr

Pokreće Blogger.