6 savjeta Harvardovih psihologa kako da odgojite dobru djecu spremnu na sve životne prepreke

Danas ćemo podijeliti sa vama šest savjeta o brizi i podizanju vašeg djeteta koji su došli direktno od stručnjaka sa Harvard univerziteta.


Provodite vrijeme sa vašom djecom Ovo je baza za sve. Provodite s djecom više vremena, interesujte se za njihove hobije, slušajte šta imaju reći. Tako ćete biti pravi primjer kako da pokažu pažnju i brigu za druge.

Uvijek recite svom djetetu šta vam ono znači Mnoga djeca ne znaju da su najvažnija osoba na svijetu svojim roditeljima. Oni zaista trebaju čuti te riječi od vas. Pomozite vašem djetetu da se nosi sa negativnim emocijama Pomažući djeci da shvate negativne osjećaje, potaknućete ih na rješavanje njihovih unutrašnjih sukoba.



Naučite ih da rješavaju probleme, umjesto da od njih bježe Na primjer, ako vaše dijete iznenada odluči da želi odustati od fudbala, zamolite ga da objasni zašto to želi. Ako i dalje želi odustati, pomozite mu da pronađe nešto novo.

Naučite ih da vam svaki dan oko nečega pomognu, a vi pokažite zahvalnost Vrijedno je razviti skup dnevnih aktivnosti oko kojih vam dijete može pomoći kod kuće, a za koje im možete zahvaliti u svakoj fazi dana.



Pokaži im da je svijet daleko veći, složeniji i zanimljiviji nego što bi ikad mogli zamisliti Prema istraživanjima psihologa, gotovo se svu djecu zanima samo mali krug porodice i prijatelja. Od ključne je važnosti da se nauče zanimati i za ljude i događaje izvan ovog ograničenog kruga, što se može razlikovati od onoga što znaju u društvenom, kulturnom i geografskom smislu.

I neke konačne riječi stručnjaka na Harvardu: "Podizanje djeteta da bude pristojno, brižno i saosjećano je vrlo težak zadatak. Ali to je upravo ono što svi mi možemo raditi. I ništa drugo u svijetu ev nikada neće moći uporediti s važnosti ovoga ili neprocjenjive radosti koju osjećate kad se to postigne.

infpult.info / Tamara

Pokreće Blogger.