Greška u razmišljanju koja većinu ljudi čini nesretnima - Genijalno zapažanje A. Einsteina

Denisovi roditelji su uložili ogromne napore i sredstva da bi svog sina odgojili onako kako su smatrali da je najispravnije. Išao je na različite sekcije, sportove, plaćali su mu najbolje učitelje. 


Isplatilo se s obzirom da je dječak već sa 17 godina uspio da upiše najbolji univerzitet u zemlji. Onda se desilo nešto jako čudno: mama i tata su se osjećali uvrijeđeno jer im sin odlazi od kuće. Pitali su se zar nije mogao da odabere univerzitet u rodnom gradu. To je zbunilo Denisa. 

Smatrao je da su njegovi roditelji toliko razumni da shvataju da je to najbolji univerzitet u zemlji. Trebali bi da se raduju. Studirao je pet godina. Vrijeme je prolazilo brzo. Često je dolazio kući. Svaki praznik i cijelo ljeto provodio je sa porodicom. Nedugo zatim se zaposlio i odlučio da kupi sebi stan u gradu gdje je radio. 



Roditelji su se ponovo pitali zašto ne u rodnom gradu, ali Denisu je bilo jasno da ima svoj cilj. Ipak, roditelji nisu odustajali, pa je Denis ponudio da im plaća smještaj u gradu u kojem radi. Odbili su ga. Zašto? Razmišljao je da li su roditelji u pravu, da li je u životu najdragocjenija porodica, rodno mjesto i kuća? Denis se cijeli život trudio da učini roditelje ponosnim. 

Što je više grabio naprijed i osvajao veće uspjehe, to je njihova reakcija bila teža, a pritisak na njega veći. Nikada ga nisu bespogovorno podržali. Na kraju su svi bili nesretni. Roditelji su zaboravili da on treba da živi svoje, a ne njihove snove. Albert Ajnštaj je na tu temu rekao jednu mudrost: "Ako želite da živite sretan život morate biti vezani za cilj, a ne za ljude ili stvari". 



Možda vam je teško da razumijete ove riječi, ali je neophodno. Jedan moj prijatelj živi u malom gradu i stalno se žali na male prihode. Kada mu kažem da bi trebao da promijeni mjesto stanovanja, vrlo agresivno kaže da ne ide nikuda. Naravno, svako ima pravo na izbor. 

Ako ne želite nešto prosto ne morate. Ali u životu ste uvijek stvaljeni pred izbor - sa kim ćete biti, gdje ćete živjeti, o čemu ćete razgovarati, kuda ćete ići i šta je vaš plan za budućnost. Sreća nikada ne padne sa neba. Ona je rezultat odluka i naše odlučnosti, našeg rada i bespogovorne želje za uspjehom.

Pokreće Blogger.