Ženka orla kad bira oca za svoje orliće ima posebnu metodu - Mudra lekcija za sve žene

Orlovi su moćna i impresivna stvorenja. Da li znate kako orlovi pronalaze svog partnera kada žele da naprave porodicu? 


Ženke orla u svoj kljun uzimaju grančicu od drveta ili nekog žbunja koje pronađu, zatim uzlijeću na veliku visinu i sa grančicom u kljunu počinju da kruže. Kada je mužjaci orlovi ugledaju oni se skupljaju i kruže oko nje. Ženka orla u jednom trenutku odluči da ispusti grančicu iz svog kljuna, a sve u nadi da će je jedan od mužjaka uhvatiti. 

Ona gleda, a mužjaci se bore za grančicu. Onaj koji grančicu uhvati u padu, pažljivo je donese do ženke i vrati je u njen kljun. Nakon toga, ona ponavlja svoj postupak i ispušta grančicu. Mužjak ponovo leti za grančicom, hvata je i donosi. To se ponavlja mnogo puta. 



Ako mužjak bude uporan i svaki put uhvati grančicu u letu, onda ga ženka izabere za produženje vrste i osnivanje porodice. Možda vam je nejasno zašto ženke orla to rade na ovaj način, ali budite strpljivi i saznaćete. Nakon što ženka pronađe svog para, oni se penju visoko na stijenu i počinju da prave gnijezdo. 

Budući majka i otac počinju da, svojim kljunovima, čupaju perje iz sopstvene kože. Tim iščupanim perjem oni začepljuju gnijezdo, sve rupe u njemu i čine ga mekanim i toplim. U tako mekanom i toplom gnijezdu koje je osigurano sa svih strana, orao polaže jaja. 



Kada se, nakon određenog perioda, mali orlovi pojave oni budu vrlo slabi i goli. Roditelji ih svojim tijelima pokrivaju sve dok ne ojačaju. Čuvaju ih od kiše, od jakog sunca, donose im vodu, hranu i sve što im je neophodno za rast. Pilići rastu i razvijaju se. 

Na njihovoj goloj koži pojavljuje se perje, izrastaju im krila i oni postaju jači. Kada majka i otac orao vide da su mali orlovi dovoljno stasali, mužjak orao sjedne na ivicu gnijezda i počne jako da udara krilima. Tada lupa po gnijezdu, udara ga i trese. Zašto to čini? 

Cilj toga je da izbije svo perje koje je gnijezdo činilo mekanim i toplim. Na kraju ostanu samo grančice koje su bile temelj gnijezda. Mladi orlovi sjede u gnijezdu koje je odjednom poljuljano, hladno i neprijatno. Zatim majka odlazi po hranu koju jede na razdaljini dovoljnoj da mali orlovi vide, ali da ne mogu da priđu. 

Tada mladi orlovi shvataju da, ako žele da jedu i prežive, moraju da izađu iz gnijezda i počinju da prave pokrete koje nikada ranije nisu radili – oni pokušavaju da polete. Majka i otac sve posmatraju i paze da se ne povrijede. Svaki put kada neki mali orao krene da padne, otac ga uhvati. 

Oni tako sazrijevaju i jačaju dok ne nauče da svoja krila rašire i polete. Sada vam je jasno zašto ženke bacaju grančicu kada biraju mužjaka. Ovo je odličan primjer za vaspitanje djece: i duhovno i fizički. Naučite ih da lete, naučite ih da koriste svoju snagu, svoju mudrost i vještinu i oni će biti nepobjedivi.

Pokreće Blogger.