Šta je to što bi moglo najviše da našteti ženi - Mudar odgovor iz knjige Eve.H

Zavist može da bude sastavni dio čovjeka. Bilo da se radi o ženi ili muškarcu. Međutim, smatra se da žene zavist doživljavaju drugačije. 


Žene imaju jače emocije, pa tako i kada su one negativne u pitanju. One jače sve doživljavaju, pa shodno tome i njihove reakcije znaju da budu drugačije i intenzivnije. Zašto se zavist uopšte javlja i koliko je štetna, donosimo u nastavku. Neki od znakova zavisti su sljedeći:

- Osoba je spremna postignuća drugih da omalovažava, kako bi sebe smirila. - Bitno joj je da ona ima više sreće od drugih. - Likuje kada drugi se osjećaju negativno ili kad im nešto ne ide od ruke. -Spremna je da nabraja svoja postignuća pred drugima. 



- Spremna je stalno da se takmiči sa drugima i poraz ne prihvata.- Spremna je druge da ogovara i iznosi loše mišljenje koje se čak kosi sa emocijom mržnje. Šta ako primjetite da vama neke osobe zavide? Neko će reći da je to i poželjno, jer to znači da nešto radite kako treba. 

Međutim, kada vam ovakva osoba počne praviti neprilike, vjerovatno se nećete super osjećati. Pohvalite takve osobe. Možda mislite da kod njih i nema šta za pohvaliti ali znajte da je njima to ponekad očajnički potrebno.



Vaša takva reakcija će ih vjerovatno zbuniti, a vas ništa ne košta da udjelite kompliment. Tako ćete se samo osloboditi još veće zavisti te osobe. Pred njima nemojte ni da pričate o vašim postignućima. Znate da njih frustrira vaš uspjeh. 

Kako biste se riješili loše energije ovakve osobe izbjegavajte razgovore sa njom i sve na temu vaših postignuća. Ponekad što manje znaju, to bolje za vas. Ukoliko se vama desi da vam se javi ljubomora, pokušajte iskreno pitati sebe zbog čega ste ljubomorni. 

Možda samo niste u dovoljnoj mjeri svjesni svojih kvaliteta. Možda nosite neki osjećaj iz djetinjstva, šta god da je u pitanju gledajte da se takvog osjećanja riješite, jer će u suprotnom samo djelovati negativno na vašu psihu. 

Eva Hansen je u svojoj knjizi na ovu temu napisala sljedeće: " Ženska zavist zna da bude strašna. Često iz iste žena ne može da prihvati ali i da da razuman savjet. Samo može da nastavi da radi djela koje štete njoj i da postaje jasan predmet zavisti". 

Prema tome, zavidna osoba trebalo bi da sama sa sobom iskreno razgovara, i pita se zašto je postala takva. Utvrdi razlog, i isti otkloni. Svi mi imamo svoje vrijednosti, i nema potebe da budemo ljubomorni na tuđe. Ako jesmo, onda vjerovatno samo vlastitih nismo dovoljno svijesni.

Pokreće Blogger.