Labkovski oštro: Ne birajte između dvije sreće - Možete imati srećnu porodicu i uspješnu karijeru

Psiholog Mihail Labkovski rekao je jednu važnu stvar, a to je da čovjek ne mora da bira između karijere i ličnog života. 


Koliko ste puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu između mladih i njihovih roditelja ili starijih rođaka, prijatelja: „Ti si još mlad, pusti djevojke. Sad je vrijeme da misliš na svoje studije“ Ovakav stav je nešto čemu nas uče još od najranijeg djetinjstva. 

Uče nas da moramo da biramo i na kraju nas pretvaraju u vuka samotnjaka koji brine i misli samo na novac ili u osobu koja je rastrzana između posla sa dobrom zaradom i porodice, a nijedna od tih stvari ga ne usrećuje istinski. Zajedno sa promjenama u svijetu mijenjaju se i ljudi. 



U svijetu u kakvom danas živimo, kriterijum za odabir muškarca postale su stvari poput šta vozi, kako se oblači i gdje živi. To su neka mjerila kvaliteta koja opstaju posljednje dvije do tri decenije. I nemojte da mislite da je to samo kod nas, cijeli svijet se mijenja u istom smjeru. 

Svi smo zaslijepljeni nekom čudnom potrošačkom euforijom i sve mjerimo u novcu. Zbog toga imamo sve više onih koji su spremni da, zarad uspjeha, danonoćno sjede i rade, sve dok ne ostvare svoje planove i snove koji se tiču bogatstva. 



Postoji jedna vrlo popularna riječ koju čujem posvuda – Treba. Sa tom riječju dolazi gomila stavova koji su nam usađeni. Šta sve treba da uradimo i postignemo da bismo zadovoljili svoju porodicu, prijatelje, okolinu i cijeli svijet? A gdje je u svemu tome naša sreća?

Uz sve to, uvijek nas prati misao da moramo nešto da biramo. Mnogo stvari treba da uradimo, međutim stalno se nalazimo na raskrsnicama na kojima moramo da donosimo odluke i pravimo kompromise. Od nečega odustajete zarad nečeg drugog. 

Često vam se dešava, zar ne? Vrijeme je da prestanete da birate između dvije sreće. Izaberite sebe, svoju sreću, svoja interesovanja, svoje ciljeve i svoju profesiju. Uživajte u tome, čak i ako vam ne donosi gomilu novca na samom početku. 

Naučite da slušate svoje želje i svoj unutrašnji glas. Vrijeme je onda kada vi to osjetite, a ne kada vam okolina postavi ograničenje. I ne zaboravite da možete da imate karijeru, ljubav i porodicu samo ako pronađete ravnotežu i ne izgubite sebe.

Pokreće Blogger.