Kako postupiti ako činite dobre stvari, a dobijete zlo zauzvrat - Osho mudro objasnio

Vjerovatno je većina nas barem jednom u životu bila u situaciji da se zapita "Zašto se neko ponaša tako ružno prema meni? 


Ako mu nisam pomogao, nisam ni odmogao". Često nas takva činjenica zaboli i pitamo zašto je to tako. Čini nam se da takvo nešto nismo zaslužili, ali sve se dešava sa razlogom. To je važno razumijeti. Na ovom svijetu spominje se slučajnost, ali i ona ima razlog svog dešavanja. 

Može se desiti da se neko loše djelo dešava za naše dobro. Ali, u današnjem članku osvrnućemo se na jedan veoma važan razlog, koji rijetko uzimamo u obzir, a jako je važan. I on može biti jedan od glavnih. Poznati Indijski duhovni vođa Osho jedne prilike ispričao je priču iz Budinog života. 



Budi je prišao stranac, kojeg on do tada nikada nije sreo i pljunuo ga je u lice. Budin učenik Ananda, koji je tome svjedočio htio se zauzeti za učitelja, ali ga je Buda zaustavio i rekao mu: "Ne isplat se, ne radi to". "Ali zašto, niste uradili ništa loše ovoj osobi"?- upitao je Ananda "Griješiš, odgovorio je Buda. 

U ovom životu mu možda nisam učinio ništa loše. Ali, ko zna šta se dogodilo u prošlim životima? Možda sam u prošlosti učinio neko zlo i sada za to dobijam kaznu. Zahvalan sam mu, jer je sad račun poravnan. Jednaki smo. Neću mu odgovoriti, inače nikada neće završiti". 



Vjerovali u to ili ne, svidjelo nam se ili ne uzroci mnogih događaja možda mogu da budu u davnoj prošlosti. Osho je prema tome dao savjet, na koji način zlo da primite u korist vašeg dobra: " Prihvatite to kao vašu prošlu karmu. Ako činite dobro, a ka rezultat dobije zlo, prihvatite to smireno. 

Vjerovatno to ima veze za vašom prošlošću. Trebali bi prihvatiti to, i poženjati plod. Nema smisla žaliti se, vikati i nervirati se. Ne morate gubiti živce. Nemojte se uznemiravati ako dođe do problema. Tako se odlobađate grešne karme iz prošlog života". 

Takođe, još bi bilo poželjno, da se ne svetite. Smirenost i staloženost su najbolje vrline koje sebi možete priuštiti. A zajedno sa njima, i divne osjećaje, bez prezira i ishitrenosti.

Pokreće Blogger.