Svaka vaša akcija ima svoje zadovoljstvo ali i svoju cijenu - Mudrosti velikog Sokrata

Ljudi poput Sokrata su zaista rijetki, njegovo ime veže se za pravdu i mudrost. 


Smatra se da je njegovo poznavanje psihologije skoro pa savršeno. I sam je dao podsticaj za razvoj filozofije, logike i prirodnih nauka. Ispričaćemo ukatko njegovu biografiju. Sokrat je rođen 470. godine p.n.e. u Grčkoj, u Atini.

Odrastao je u siromašnoj porodici, ali ga to nije spriječilo da uči i da se usavršava. Kako je i sam rekao, stalno je osjećao intelektualnu žeđ, i što je više saznavao, to se više pitanja stvaralo u njegovoj glavi.



Sokrat je rekao " Znam, da ne znam ništa". Tokom čitavog svoj života Sokrat je bio skroman i to u svim segmentima svog života. Njegov učenik Platon je rekao "Dok ostali traže zlato, slavu i čast, on sklapa prijateljstva". 

Sokrat je imao sposobnost da svoju moć govora i dar ubjeđivanja ne nameće kao svoje sudove, već da omogući sagovorniku da dublje uđe u spostvene misli. Posljednje dane života je proveo sa svojim učenicima, govoreći o duši i njenoj besmrtnosti. 



Sokrat je na sljedeći način govorio o sreći: "Obična logika kaže, ako si nesrećan, onda nemaš sreće, a ako je nemate idite i tražite. Paradoksalna logika kaže: ako ideš da tražiš sreću, onda ćes je izgubiti". 

O osnovnim vrijednostima: "Novcem se mogu kupiti cipele, ali ne i sreća, hrana ali ne i apetit, kreveti ali ne i san, lijekovi ali ne i zdravlje, sluge ali ne i prijatelji, zabava ali ne i radost, učitelji ali ne i inteligencija". 

O smislu života: "Jadnik nije onaj ko nema ni groša u džepu, već onaj koji nema san".

Pokreće Blogger.