Omar Khayyam o rastancima - Ne plašite se da izgubite one koji se ne plaše da izgube vas

Ovu temu ćemo započeti značajnim riječima Omera Hajma: "Ne plašite se da izgubite one koji se ne plaše da izgube vas. Što svjetlije gore mostovi iza vas, svjetliji je put ispred vas". 


Ponekad riječi mudrih ljudi nas mogu potstaknuti da drugačije gledamo na stvari i da drugačije razmislimo o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Npr. kako da postupimo u situaciji kada nas voljena osoba izda?

Sa jedne strane reći će vam da odmah taj odnos presječete, dok drugi će vam reći da dobro razmislite prije nego što donesete odluku. Ukoliko vas obuzme osjećaj da ni sami ne znate šta da činite, uzmite najbolje privremeno rješenje. 



Ne dozvolite samo da vas takav osjećaj obuzme dugo, jer život u nedoumici i nije baš najbolji za nas. Kao što smo rekli na početku, od velikog značaja nam mogu biti riječi velikih mudraca. Filozofi antike nisu tek tako dobili epitet "velikih". 

U njihovim izrekama je koncentrisano mnogo mudrosti i znanja, i to nam svakako može samo služiti. Nekad je dovoljno samo nekoliko redova da vam se mišljenje o složenoj situaciji razrješi. Omer Hajm je dao jednostavnu definiciju međuljudskih odnosa. 



-Pravilo je jednostavno- nemoguće je nastaviti uobičajnu komunikaciju sa onim koji vas je izdao. Vjerovati i normalno se ponašati znači dopustiti osobi da vas ponovo koristi. Takođe, šta ako se voljena osoba ne plaši da vas izgubi: Postoji jedno ispravno rješenje, a ono bi bilo da vjerujete u sebe, u svoju sudbinu i budete smireni.

Strah od usumljenosti je česta zamka u koju ljudu upadaju. Isto tako budite svjesni da nailazak na poteškoću, ne mora odmah da bude i nužan prekid odnosa. Ako se suočite sa izadajom, morate bez straha da zauzmete svoj stav. 

Postoji mogućnost da se osoba iskreno pokaje, takođe ukoliko učini opet isto, tada pametno postupite i sudbina će vas vratiti na pravi put. -Najvažnije je zdržati vjeru u sopstveni život i nastaviti da živite. Jednostavno, prihvatite situaciju u kojoj se nalazite i ne sputavjate se vlastitim mislima. 

Promjenite fokus i postavite kontra pitanje od onog negativnog koje sebi postavljate. Očistite se od zlih misli, zaboravite loše ljude i zadržite vjeru u najbolje. To je jedini način da bez straha zakoračite u život bez usamljenosti.

Pokreće Blogger.