Mnogi ljudi će imati dijamant u ruci - A tragati za srebrom: Priča koja nas uči koliko vrijedimo

Poučna priča koja će vas potstaknuti da razmislite i naučite koliko zapravo vrijedite. 


Koliko često se oslanjamo na tuđa mišljenja o nama i koliko to utiče na naše samopouzdanje?! Jednog dana jedan mladić je došao kod svog učitelja i rekao: "Svi oko mene govore da sam gubitnik. Osjećam se toliko bezvrijedno i ne želim da živim. Molim vas pomozite!" 

Učitelj je odgovorio: "Sada sam zauzet. Moram hitno da riješim jednu važnu stvar. Ako mi poogneš u mom slučaju, ja ću tebi pomoći u tvom". Mladić je pristao. Učitelj mu je pružio prsten sa kamenom: "Moram hitno da prodam prsten da bih vratio dug. 



Vozi se do pijace i pokušaj da prodaš po što većoj cijeni. Nemojte se zadovoljavati cijenom nižom od jednog zlatnika". Mladić je došao na trg i počeo da nudi prsten trgovcima. Kada su čuli za zlatnik neku su počeli da se smiju u lice, neki su se jednostavno okrenuli. Samo je jedan trgovac obajsnio da je zlatnik previsoka cijena za prsten. 

"Za njega možete dobiti samo bakarni novčić, u ekstremnim slučajevima srebro". Frustritan mladić se vratio učitelju. "Nisam mogao da ispunim tvoj nalog. Mogao sam da dobijem samo srebrenjak, ali si mi rekao da se ne zadovoljim manje od zlata. Ovaj prsten ne vrijedi toliko". 



Učitelj je odgovorio: "Rekao si važne riječi. Prije nego sto prodaš prsten, moraš utvrditi njegovu pravu vrijednost. Pa, ko to može bolje od zlatara? Otiđi do njega i pitaj ga koliko će ponuditi? Samo bez obzira na njegov odgovor, ne prodaj prsten, vrati ga meni". 

Mladić je otišao kod zlatara. Dugo je gledao prsten i na kraju rekao: "Recite učitelju da sada mogu da ponudim 58 zlatnika, ali ako mi da vremena kupiću prsten za 70." Mladić je bio oduševljen i pojurio nazad punom brzinom.

Nakon što je saslušao mladićevu priču, učitelj je rekao: "Ti si baš ovaj prsten. Dragocjeno i jedinstveno! I samo pravi stručnjak može da te procjeni. Pa zašto se šetaš po čaršiji, očekujući da to bude prva osoba koju sretneš"? 

Upravo na osnovu ove priče, izvucite poentu i shvatite ko u vašem životu može da vas procjenjuje i sagledava koliko vrijedite? Sagledajre sami sebe, sa svim svojim vrlinama i manama i shodno tome koračajte kroz život. Svi imamo svoju vrijednost!

Pokreće Blogger.