Kad ljubav nestane, nedostaci postaju jasniji - Mudra priča o mladiću i starici

Da li ste nekada kada vratite film, bili u nekom ljubavnom odnosu duže nego što je to trebalo? 


Ili ste tek nakon nekog vremena shvatili da taj odnos više nije isti, a do tada to niste primjećivali? Ponekad čak šta više, svjesni ste da ljubav nestaje, ali i hrabrosti da to priznate. Počinjete da primjećujete mane, koje ste do juče voljeli. Možda je to jedan od jasnih znakova. 

Predstavljamo vam poučnu priču koja će vam jasno ukazati da je ljubav nestala: Mladić je strastveno volio ženu koja je bila starija od njega. Volio je toliko snažno, da je ona za njega predstavljala cijeli život. Bilo je mnogo ljudi koji su uvjeravali da je žena stara i neprivlačna i da može da pronađe ljepšu, mlađu i bolju. 



Ali mladić je odgovorio da nema ljepše od njegove voljene. Govorio je da je ona kao bujna ruža u divnom vrtu. Niko se ne može porediti sa njenom ljepotom i privlačnošću. Mladićev otac, trgovac, koji se protivio ovom odnosu poslao je sina da dug poslovni put. Putovanje je bilo izuzetno dugo. 

Mladić je proveo godinu dana u stranim zemljama, doživio razne stvari i vidio mnogo toga. A onda se vratio u grad i vidio svoju voljenu na ulici. Prišla je, nasmešila se i pružila ruku. Mladić je zbunjeno gledao svoju voljenu, a zatim sa strahom i sausjećanjem upitao: "Šta ti se desilo dok sam bio na putu?



Da li si bila ozbiljno bolesna? Da li su te povrijedili udarci sudbine? Tvoje lice je prekriveno borama, vrat takođe, imaš sijedu kosu i oko je počelo da žmiri- šta se dogodilo? Zašto su ti noge postale krive? Počela si da šepaš, šta ti se strašno dogodilo dok sam bio odsutan?" Ona je tužno odgovorila: "Uvijek sam šepala, i oko mi je uvijek lagano žmirilo. 

Ranije je bilo bora i sijede kose, možda manje ali bilo ih je. Samo nisi vidio, jer si gledao očima ljubavi. A sada si prestao da me voliš-" Kada pažljivo pročitamo priču, vidimo da je žena iz nje zapravo rekla istinu. 

Kada smo u ljubavi, ne vidimo i ne obraćamo pažnju na nedostatke partnera ili čak šta više pretvaramo ih u vrline. Kada vremenom počnemo da te iste nedostatke, primjećujemo u negativnom kontekstu, tada se zapitajmo da li i dalje živimo isti odnos?!

Pokreće Blogger.