Sramiti se godina znači sramiti se sebe - Šta kvari izgled žene u 40-tim: Mudar citat glumice

U mom komšiluku je živjela žena koja je imala preko sedamdeset godina, ali se nikako nije mogla nazvati staricom. 


Bila je učiteljica u penziji, jako pametna žena koja je i u toj dobi podučavala mlade đake. Uglavnom je radila sa srednjoškolcima i pomagala im oko priprema za polaganje prijemnog ispita za fakultet. Imala je dugu sijedu kosu, a njeno ice je bilo prekriveno borama, ali je uprkos tome uvijek izgledala lijepo. 

Njeno lice je uvijek bilo umjerene našminkano. Laganom šminkom je samo naglašavala svoju prirodnu ljepotu. Iako je imala pogled strogog učitelja uvijek je bila jako ljubazna i izgledala je dostojanstveno. Kada bi se nasmijala zračila bi takvom ljubaznošću i šarmom kojem je malo ko mogao odoliti. 



Naravno, nisu sve žene u njenim godinama izgledale tako dobro. Mnogo je žena koje u toj dobi zaborave na sebe i vjeruju da je dovoljno samo okupati se i lijepo mirisati. Druge pak idu u drugu krajnost pa biraju boju kose koja ne priliči njihovim godinama i šminku koju zrele žene ne bi trebale koristiti. 

Mnoge žene se iz nekog razloga boje starenja, srame se svojih bora, a zaboravljaju da ako se sramite svojih godina vi se u stvari sramite sami sebe. Ljepota nije u glatkoći vaše kože i ljepoti lica, ljepota je u onome što nosite u sebi i kako zračite. 



Ljepota ne poznaje pravila. Žena od devedeset godina sa borama može izgledati lijepo. Iza njenih bora se kriju brojna iskustva i mnogo emocija. Ne može žena sa sedamdeset godina izgledati isto kao njena unuka. To nije prirodno. 

I čemu sva ta potraga za vanjskom mladošću? Da li odsustvo bora čini osobu sretnijom? Ili se voliš takav kakav jesi, ili ne voliš. Lijepo je kada žena izgleda mladoliko, ali sve ima svoje vrijeme. Poznata glumica Maya Plisetskaya ima jako zanimljiv citat o ovoj temi.

"Od bora se ne može pobjeći. Smiješno je biti mlaa starica. Znate, postoji nova i stara bašta, ali da li je sređena ili ne sasvim je druga stvar." Postoje žene koje se ne stide svojih godina i svojih bora. One shvataju da je stanje duha mnogo važnije, Ako je žena ljubazna, osjećajna, uživa u svakom danu i ne zaokuplja se previše svojim izgledom ona će izgledati lijepo bez obzira na sve.

Pokreće Blogger.