Kako bi se trebali odnositi prema izdaji partnera - Osho mudro objasnio

Ne razumijem kako pojedini ljudi mogu da nađu nešto pozitivno u nevjeri i kako nevjera može pozitivno da utiče na vezu. 


Jedina pozitivna stvar, po mom skromnom mišljenju, je ta što vas nevjera tjera da razmislite o stvarima o kojima do tada niste razmišljali. Tjera vas da razmislite da li je vrijedno trošiti svoje vrijeme na osobu koja vas je izdala i prevarila. 

Razumijem da nije moguće natjerati nikoga da vam bude vjeran protiv njegove volje jer svaka osoba ima pravo na izbor i ima pravo da živi kako želi. Ali isto tako ta osoba koja nema namjeru biti vjerna jednoj osobi nema pravo da vas zavlači i obmanjuje. 



Nije rijedak slučaj da muškarac i žena imaju jako lijep i skladan brak, ali sa vremena na vrijeme oboje imaju afere sa strane. Obje strane to znaju i žive tako jer im tako odgovara. Izdaja ne znači uvijek nedostatk ljubavi ili potreba za razdvajanjem. 

Mnogi parovi na taj način nadoknađuju ono šta im nedostaje u njihovoj vezi i šta njihov partner ne može da im ponudi. Negdje na internetu sam pronašla jedan jako zanimljiv tekst poznatog mistika Osha koji iznosi svoje mišljenje o izdaji. 



"Postoji samo jedna izdaja, a to je izdaja sopstvenog života. Nema druge izdaje. Ako nastavite da živite sa svadljivom posesivnom ženom ili zanovijetljivim ljubomornim mužem bez ikakve ljubavi, uništavate svoju životnu priliku. Talmud kaže da će vam Bog reći: „Dao sam ti toliko prilika da budeš srećna. Zašto si ih propustio?" 

Neće vas pitati koje ste grijehe počinili, pitaće koje ste prilike za sreću propustili. Vi ćete biti odgovorni za njih. Bićete odgovorni samo za one prilike koje su vam bile otvorene i koje ste propustili. Budite vjerni sebi. To je jedina odanost koja je potrebna i sve će biti u redu."

Pokreće Blogger.