Manje kukaj i prigovaraj, više se smij i koketiraj - 9 štetnih navika koje srećni parovi ne rade

Svađe i rasprave koje često dovode do razvoda nastaju zbog loših emocionalnih navika koje parovi vremenom razvijaju u svom odnosu. 


Kada neprestano ponavljate iste greške vremenom prestajete da ih primjećujete i one vam postaju normalne. Ako želite spriječiti da vaše loše emocionalne navike dovedu do svađa i razvoda morate na vrijeme prepoznati problem i pozabaviti se sa njim. 

Pogledajmo koje su to štetne emocionalne navike koje parovi često čine, a koje vas sprječavaju da budete srećniu vezi. 1. Negativne prognoze; Pojedini partneri imaju naviku da progonoziraju negativan ishod svega onoga šta njihov partner radi bez da prvo sagleda sve činjenice. 



Jako je važno da sagledate sve činjenice i čujete mišljenje svog partnera prije nego zaključite da će nešto završiti loše. 2. Ishitreni zaključci; Ne možemo znati šta naš partner misli i osjeća ako sa njim ne razgovaramo o tome. 

Prije nego što donesete bilo kakav zaključak, provjerite činjenice i postavite svom parznerui direktno pitanje. 3. Etiketiranje; Umjesto što osuđujete svog partnera i upirete prstom u njega bolje je da sjedete i mirno razgovarate o svojim osjećanjiam. 



Tako ćete se osloboditi napetosti i imaćete otvoren dijalog. 4. Pesimizam; Mnogi parovi često vide samo loše u vezi, a zaboravljaju one dobre stvari. Naučite da u svakoj situaciji vidite nešto dobro ne samo loše. Inspirišite jedno drugo, nemojte se sputabvati. 

5. "Nikad" i "Uvijek"; Ako partneru stalno govorite "Ti uvijek radiš ili kažeš..." ili "Ti nikad..." time iznosite tvrdnje i kritikujete jedni druge. Ovo su fraze koje morate što manje koristiti kada razgovarate sa svojim partnerom. 

6. Optužbe; Često jedan od partnera optužuje drugog za sve probleme u njihovoj vezi zaboravljajući da je i on sam dijelom kriv za to. Jako je važno da preuzmete odgovornost za svoj dio krivice i priznate da ste krivi. 7. Naređivanje; Umjesto što naređivačkim tonog mogorite svom partneru da nešto uradi, bolje bi bilo da ga lijepo zamolite da vam nešto pomogne. 

Tako su veće šanse da će on uraditi ono što želite. 8. Poziv na dužnost; Nemojte vršiti pritisak na svog partnera i tjerati ga da se osjeća krivim. Budete li stalno koristili fraze tipa "Ti to moraš" ili "to je tvoja dužnost" samo ćete napraviti štetu u svojoj vezi. Umjesto toga bolje je da podstičete svog partnera i pokažete suosjećanje. 

9. Perfekcionizam; Želja da se ispuni svako vaše očekivanje u vezi kako bi sve bilo savršeno može dovesti do neuspijeha i razočarenja. Pokušajte d ase stavite na mjesto svog partnera prije nego štopočnete od njega zahtjavati da bude savršen i skriva svoje nedostatke.

Pokreće Blogger.