Niko nema pravo da vrši pritisak na vas - Kako prepoznati manipulatora i nositi se sa njih pravilno

Vjerujem da ne postoji osoba koja se nekad u životu nije susrela sa nekim tipom manipulacija, a da toga možda nije bila ni svesna. 


Da li ste se nekada našli u situaciji da radite neke stvari koje ne želite jer ne znate kako da kažete ne? Vjerovatno ste bili pod psihičkim pritiskom od strane manipulatora ili je u vama probuđen osjećaj krivice. Sve to manipulatori rade smišljeno kako bi dobili od vas ono što žele. 

Kako onda prepoznati manipulatota i odbraniti se od njegovih manipulacija? Pomoći ćemo vam da prepoznate 3 najčešća tipa manipulatora. 1. Žrtva; Neki manipulatori izigravanjem žrtve žele dobiti ono što žele od drugih. 



Oni često svoje probleme prebacuju na druge i zahtjevaju od drugih da ih riješe umjesto njih. Ova vrsta manipulatora uvijek ima pored sebe jednu osobu koja će sve poslove završavati umjesto njih i biti im na raspolaganju u svakom trenutku. 

Sledeći put kada neka vama bliska osoba pokuša manipulisati sa vama jasno mu objasnite da ga razumijete, ali nemojtre dozvoliti da vam sjedi za vratom i iskorištava vašu dobrotu. Zauzmite se za sebe i branite sebe. 2. Lažni prijatelj; Jako često se ljudi mogu družiti sa vama samo iz koristi. 



U stanju su glumiti vam pravog prijatelja samo kako bi od vas dobili ono što im treba. Oni su spremni učiniti vam uslugu, ali će uvijek tražiti nešto zauzvrat. Oni takođe smi biraju kada ćete im vratiti uslugu. Sa ovakvim ljudima uvijek morate biti na oprezu. 

Ako se takvo ponašanje ponovi više puta riješite se takvog "prijatelja". 3. Kontrolor; Veoma često se naši šefovi ili roditelji ponašaju tako da žele da nas kontrolišu i imaju autoritet nad nama. Ova vrsta manipulatora od vas nikada neće tražiti ništa direktno. 

Da bi postigli svoj cilj, pokušaće prebaciti odgovornost na vas, a ako slučajno pogriješite, zamjeriće vam što ste pogriješili. Uvijek imajte na umu da niko nema pravo vršiti pritisak na vas i tjerati vas da radite stvari koje ne želite. Ne dozvolite d avam neko nameće svoje obaveze i zahtjeva od vas da radite stvari umjesto njih.

Pokreće Blogger.