G.G. Marquez o pravoj suštini čovjeka: Ne gubite vrijeme sa nekim ko ne želi da ga provede sa vama

Gabriel Garcia Marquez bio je kolumbijski pisac koga mnogi smatraju za najboljeg romanopisca na španskom jeziku. 


On je u svojim djelima na fantastičan način uspijevao dočarati svaki lik iz svoje knjige i dati mu izneneđujuće duboka i humana iskustva. Izabrali smo za vas nekoliko njegovih citata koji vam mogu pomoći da uz minimum truda shvatite suštinu neke osobe. 

1. "Život nije samo ono što je čovek proživjeo, već i ono čega se sjeća i šta o tome priča" Zbog toga je jako važno kada razgovaramo sa nekim, obratiri pažnju na ono šta govori o sebi i svom životu. Ako osoba priča samo negativno, ako uvijek krivi druge za sve i ako u životu sreće samo loše ljude, to treba da vam bude upozorenje. 



2. "Ne gubite svoje vrijeme sa nekim ko ne želi da ga provede pored vas." Kada se u nešem životu pojave nevolje potrebna nam je podrška i pomoć drugih. Ako nekome nešto značite t aosobe će vam sigurno pomoći, a ako joj ne značite ništa, neće vas ni pogledati. 

Ako ste nekoj osobi dragi ona će vam sigurno priskočiti u pomoć čak i da ste na kraju svijeta, a ako ne onda nemojte trošiti svoju energiju i vrijeme na nju. 3. "Glavna stvar u životu je znati upravljati svojim strahovima, a glavna stvar u životu supružnika je znati upravljati dosadom." 



Tokom godina zajedničkog života dvoje ljudi njihova svakodnevnica može zapasti u rutinu. Međutim, to se može izbjeći ako barem jedno pokuša obojiti sibu porodičnu svakodnevnicu. 4."Zapamtite: najvažnija stvar u porodičnom životu nije sreća, već stabilna postojanost." 

Tokom svog života čovjek može svašta doživjeti, gubitak posla, bolest, očaj ili depresiju. U ovakvim trenucima je jako važno imati nekoga ko će vas razumjeti i zagrliti. Ta osoba će vam pružiti sve što vam je potrebno i trudiće se da vam pomogne jer su joj vaši problemi jednako važni kao i njeni. 

Da biste saznali pravu suštinu neke osobe, morate slušati njegove priče o prošlosti, provjeriti njegovu spremnost da pomogne u teškim trenucima, vidjeti kako se ponaša sa svojim supružnikom i pratiti svoja osjećanja. Kada nekoga puštate u svoj život jako je važno sagledati ove kvalitete.

Pokreće Blogger.