Muž treba da vodi, žena da usmjerava - Muškarac bi trebao biti glava porodice iz 2 prosta razloga

Ako žena zarađuje više od muškarca da li ona treba da vodi glavnu riječ u porodici i da donosi važne odluke onako kako ona misli da treba? 


Mnogi su mišljenja da bi trebala, ali postoje neki opravdani razlozi zbog kojih bi muškarac, bez obzira na to ko više zarađuje porodici, trebao biti glava porodice. Psiholog Pavel Domračev ističe da postoje dva opravdana razloga zašto bi muškarac trebao biti glava porodice. 

1. Društveni razlozi; Društvene norme se jako sporo mijenjaju i još uvijek je pravilo da muškarac treba da donosi odluke, a da mu žena prepušta kontrolu. Iako se danas sve više radi na jednakosti polova nije uvijek lako to sprovesti u praksi. 



U našem društvu je ukorijenjena slika snažnog, odlučnog muškarca i slabe žene koja je njegov vjerni pratilac, podrška, prijatelj i muza. Kada se muškarac i žena nađu u obrnutim ulogama počinjemo misliti da je to loše i pogrešno. 

Čak i ako se oboje čine zadovoljnima, postoji mogućnost da oboje u jednom trenutku potraže nekoga sa strane kako bi povratili ispravne uloge. Žena koja ima dominantnu ulogu u porodici može naći muškarca koji je uspješniji i odlučniji i kome će ona biti pokorna. 



Muškarci će tražiti žene koje su naivne i lakovjerne, kojima će moći upravljati i komandovati jer ne mogu imati kontrolu nad svojom ženom. 2. Uticaj na djecu; Žene koje imaju dominantnu ulogu u porodici često odgajaju slabu djecu. 

Žena ima jaku vezu sa svojom djecom, dok je povezanost sa ocem mnogo manja. Žene koje vode glavnu riječ u porodici su često mnogo napetije i pod stresom jer moraju da odlučuju , upravljaju, rješavaju sukobe i razmišljaju o budućnosti. 

Taj svoj stres one nesvjesno prenose na djecu što kod njih može da izazove brojne probleme. Žene koje vode glavnu riječ u porodici su hladnije i manje su osjetljive na potrebe svoje djece. Pokazuju manje empatije, zahtjevnije su, a samim tim ne mogu na djecu prenijeti svoju smirenost i opuštenost. 

Majka često ne može kontrolisati i odgajati djecu tako efikasno kao otac. Pravilan odgoj ponekad zahtjeva kaznu, a majke često nisu u stanju kazniti dijete već mu opraštaju i popuštaju. Raspoloženje djece u velikoj mjeri zavisi od raspoloženja majke. 

Ako majka pati i djeca će patiti, ako je majka nesrećna i djeca će biti nesrećna. Majke često nisu u stanju sprovesti disciplinu koju može sprovesti otac zbog čega djeca često odrastaju bez discipline i čvrste ruke koja bi ih usmjerila. Porodice u kojima majka vodi glavnu riječ se mogu suočavati sa raznim problemima. 

Osim što su skloniji anksioznosti i zdravstvenim problemima, kod njih se još javlja odbojnost prema disciplini i konkurenciji. Kada muškarac vodi glavnu riječ djeca odrastaju zdravija, disciplinovanija i uspješnija.

Pokreće Blogger.