Mihail Labkovski - Ljubav jeste dovoljna da se stvori brak, ali ne i da se održi

Brak igra jako važnu ulogu u životu muškarca i žene. On predstavlja jednu novu životnu fazu, ali samo od muškarca i žene zavisi da li će on opstati. 


Nije moguće graditi jak brak i stabilnu porodicu ako se samo jedno trudi. I muškarac i žena trebaju imati jednaku želju da se trude da njihov brak opstane i traje. Čovjek je društveno biće i od davnina je muškarac bio glava porodice. 

Njegova dužnost je bila da porodici obezbijedi hranu i krov nad glavom, dok je žena bila zadužena za vođenje domaćinstva i odgoj djece. Danas u modernom društvu koncept braka je postao malo otvoreniji. Postalo je normalno da žena radi, a da muž vodi računa o kući i djeci. 



Ipak, vrijednost braka se očuvala iako je poprimila neke malo drugačije oblike i postala raznovrsnija. Brak se lako stvori, ali ga nije lako održati netaknutim. Ljubav je dovoljna da se započne brak, ali da bi se on održao potrebno je mnogo više od ljubavi. 

Ako se pobrinete da brak koristi oboma, da donosi radost svaki dan i postane mjesto ljubavi i podrške, on će trajati. Supružnici bi trebali slušati jedni druge, moraju biti popustljiviji i prije svega strpljiviji jedno prema drugome jer strpljenje igra jako važnu ulogu u održavanju braka. 



Supružnici bi trebali da znaju kada treba da prećute, da pokažu poštovanje i riješe stvari na miran način. Često svađe u braku nastaju zbog sitnica koje često nisu vrijedne pažnje. Zato je jako važno da znamo oprostiti jedni drugima, a ne pokazivati ljutnju i bijes. 

Smisao braka jeste ljubav i da nije nje brak ne bi bio ni potreban. Ljubav je najlljepši osjećaj na svijetu koji nastaje polako, a sa godinama samo sazrijeva. Ljubav takođe može lako nestati ostavljajući iza sebe tužna osjećanja. 

Mnogo je ljudi koji u brak ulaze bez ljubavi ili koji ostaju u braku u kome više nema ljubavi. Neki u braku ostaju zbog djece dok drugi ne znaju kako da žive bez svog supružnika, iako ga ne vole. Po mišljenju psihologa Mihaila Labkovskog smisao braka je samo ljubav i ništa drugo. 

Ne morate biti u braku zbog djece, zbog stana ili zato što nemate gdje otići. U braku treba da ostajete jedno zbog drugoga. Život je jedan i ako živite pored osobe koju ne volite on će vam proći pred očima da nećete ni osjetiti. Život je previše kratak da se troši uzalus.

Pokreće Blogger.