Biti majka je veoma teško, ma koliko divno bilo - Iskrena priča mame koja nije željela više djece

Iako je biti majka najljepši osjećaj na svijetu, to ni malo nije lak posao kao što neki misle. 


Posmatrala sam svoju sestru kako se umorno provlači kroz vrata sa jednim djetetom u kolicima i drugim koje je plakalo u njenim rukama i vidjela sam koliko je majčinstvo iscrpljuje. Iako između nas postoji značajna razlika u godinama, nalazile smo se u istom životnom stadiju. 

Naša djeca su bila istih godina. Prolazila je kroz težak period i trebala joj je nečija podrška i savjet. Dok smo razgovarale osjetila sam da postoji nešto što je muči i o čemu ne govori. Odlučila sam da idem do kraja i saznam o čemu se radi. 



Rekla mi je da je ponovo trudna. Zagrlila sam je i čestitala joj, ali sam primijetila da ona nije posebno uzbuđena oko toga. Iz njene priče sam saznala da nisu svi tu vijest prihvatili sa entuzijazmom što ju je jako rastužilo. Dugo smo razgovarali o tome. 

Ona je divna majka i znam da ni jednom njenom djetetu neće nedostajati njena ljubav, ali me nakon razgovora sa njom počeo obuzimati strah. Pomisao na još jedno dijete, pored dvoje koje već imam, mi se počela činiti zastrašujućom. 



Kako sam imala samo jednu sestru uvijek sam mislila da želim imati bar troje djece. I moj muž je bio istog mišljenja jer je bio jedinac. Moj muž i ja smo bili u braku nekoliko godina prije nego što smo se odlučili da je vrijeme da imamo dijete. 

Imala sam želju da budem majka i da imam djecu, ali nikada nisam željela da dobijem potomstvo po svaku cijenu. Nekoliko godina smo se borili sa neplodnošću iako su svi testovi koje smo uradili bili u redu. Bio je to jako težak period za nas. 

Moja osjećanja su bila pomiješana od razočarenja do olakšanja. Na kraju nam se sreća osmjehnula i ostala sam trudna. Dobili smo našeg prvog sina i naša sreća je bila neopisiva. Naš prvi sin je bio jako mirna beba, rijetko je plakao i već sa sedam mjeseci je prespavao cijelu noć. 

Bez obzira što je bio mirna beba ponekad mi je zaista bilo teško i osjećala sam se jako umorno i iscrpljeno. Čak i kada su djeca najmirnija, biti majka je veoma teško, ma koliko to divno bilo. Godinu dana kasnije saznala sam da sam ponovo trudna i na svijet je uskoro došao naš drugi sin. 

Za razliku od našeg prvog sina, drugi je odlučno odbijao da spava noću. Budio se po nekoliko puta i često plakao bez razloga. Želio je samo da se nosa i mazi. Na sreću ta faza nije dugo trajala i uskoro se i on pretvorio u jako mirnu bebu da su nam mnogi govorili da treba da budemo zahvalni jer imamo tako mirnu djecu. 

Često sam mislila kako postoje žene koje su jako dobre majke i da ja ne spadam u tu kategoriju. Ja jesam brižna, ali ne i nježna majka. Odgovorna sam, vrijedna, pouzdana i izdržljiva, ali čim se ova moja dva čovječuljka pojave moja izdržljivost nestaje kao vjetrom odnesena i time oduva moju želi da imam troje ili više djece. 

Kako su moji dječaci rasli svi su počeli da mi govore kako je vrijeme da rodim još jedno dijete, a mene je ta pomisao počela sve više plašiti. Moj strah se miješao sa stidom jer sam iz nekog razloga mislila da su moje sposobnosti majke izjednačene brojem djece koju imam. 

Jedne večeri kada smo suprug i ja iscrpljeni legli u krevet pitala sam ga šta iskreno misli o još jednom djetetu. Trebao mi je iskren odgovor jer sam negdje u sebi odlučila da ako on želi još djece onda treba da ih imamo. Uspravio se i sjeo na krevet, uzeo me za ruku i rekao da ne bi mogao podnijeti još jedno dijete. 

Ne mogu vam opisati kakvo sam olakšanje osjetila kada sam čula njegov odgovor. Rekao je da želi da bude dobar otac našoj djeci, da će našim sinovima obezbjediti sve što im je potrebno, ali da nije siguran da li bi mogli isto to obezbjediti još jednom djetetu. 

Ovo je naša porodica i ovo su naše odluke. Ako se nekome ne sviđaju to je njihov problem jer smo mi zaista srećni roditelji. Kada sam sumnjala u sebe, kada sam mislila da je moja majčinska snaga povezana sa brojem djece koju imam uvijek sam se prisjetila ovog razgovora. 

Istina je da smo sve mi dobre mame ovo je naša porodica, ne tuđa, ovo su naše odluke, ovo je naš dar. Imati jedno ili dvoje djece te ne čini lošom majkom. Svaka majka je dobra majka sa svim svojim pobjedama i porazima. Ne postoji način da budete savršena majka, ali postoji milion načina da budete dobra majka.

Pokreće Blogger.