Ne dozvolite da vas neuspjeh definiše - Toksična uvjerenja koja mogu loše uticati na naš život

"Naša uvjerenja i ideje često su zamka koja ograničava naše mogućnosti. Jedino znanje koje nas može unaprijediti na putu razvoja jeste saznanje da je mašta sposobna za sve. A sve što je moguće u našoj mašti moguće je i u stvarnosti."- Albert Einstein 


Često nas naša toksična uvjerenja sprječavaju da pokažemo svoj pun potencijal i postignemo željeni uspjeh. Svaka osoba sama za sebe stvara toksična uvjerenja kojima se vodi. Ono što je jako interesantno jeste da ta uvjerenja nisu uvijek bila toksična već su vremenom postala. 

Psiholog Elena Matušenko otkriva koja su to najčešća toksična uvjerenja sa kojima se ljudi suočavaju. 1. Ja sam loša osoba; Kada osoba sama za sebe kaže da je loša ona time obezvrjeđuje sebe. Ovo se obično dešava kod osoba čije je samopouzdanje i samopoštovanje poljuljano. 



Međutim, ovo može biti prilika za generalno čišćenje. Pokažite svoje vještine i sposobnosti i sa ponosom ih pokazujte drugima. Uskladite se sa svojim ciljevima i težite ka njima. Obično osobe koje smatraju da nisu dovoljno dobre nisu dobijale dovoljno ljubavi i pažnje od drugih. 

2. Sve mora biti savršeno; Težnja ka savršenstvu nije loša ako je u razumnim granicama. Pretjerana želja za savršenstvom vodi do perfekcionizma koje je samo po sebi toksično ponašanje. Uvjerenje da sve mora biti savršeno mora biti praćeno razumijevanjem dvije stvari: za šta ili za koga toliko radite i da li uživate u procesu poboljšanja. 



3. Ne mogu; Uspjeh je sposobnost da se od neuspjeha krene do neuspjeha bez gubitka entuzijazma. Ako se ka uspjehu krećete malim koracima i radujete se malim uspjesima to može biti zabavno, a ne zastrašujuće. Pokušajte na drugačiji način procijeniti svoje sposobnosti i nemojte odustajati ako nešto niste uspjeli iz prve već pokušajte pronaći drugi način da to uradite. 

 4. Niko me ne voli; Tajna ljubavi drugih, paradoksalno, zavisi od toga u kojoj mjeri ste zadovoljni sobom. Ne možete sa sigurnošću znati da li vas neko voli ili ne voli to možete samo pretpostaviti. To je interpretacija osjećaja druge osobe, ništa više. 

Pa osim kad su ti rekli, okrenuli se i otišli, a to nije činjenica. Mogla bi biti manipulacija. U ovom slučaju, bolje je shvatiti kako se osjećate prema sebi, volite li sebe. 5. Moram; Od djetinjstva su nas učili da neke stvari moramo uraditi. Moramo uraditi domaći, moramo pospremiti svoju sobu i slično. 

Zbog toga u odrasloj dobi često radimo neke stvari koje u stvari ne želimo kako bi se svidjeli drugima i kako bi bili prihvaćeni. Mislimo da što više radimo drugi će nas više voljeti, a zaboravljamo da se ljubav ne može zaraditi, ili je ima ili nema.

Pokreće Blogger.