Jake žene ne reaguju na uvrede i tračeve - Mudre životne lekcije koje sam naučila do 40te

Mnogi vjeruju da za ženu život počinje tek u četrdesetoj, a i sama sam se uvjerila da je to istina. 


Iako sam svoju sreću povezivala sa nekim vanjskim faktorima, tek kada sam napunila 40s shvatila sam da se sreća u stvari nalazi i meni. Tada sam odlučila da promijenim neke stvari i krenula sam na put ličnog razvoja. 

Tek tada sam postala žena kakva želim da budem, srećna i zadovoljna sa sobom i svojim životom. Nije mi uvijek bilo lako, ali na dom svom putu da postanem žena koja živi u harmoniji sama sa sobom sam naučila neke važne lekcije koje želim podijeliti sa vama. 



1. Ne trebaš raditi ono što ne želiš; Tek sa 40 sam shvatila da samo ja treba da odlučujem šta treba da radim, a šta ne. Ne moram uvije sa svima da se slažem, ali mogu da saslušam šta imaju za reći. Ako ne želim da pričam sa nekim, neću iz pristojnosti sjediti i slušati razgovor koji me en zanima. 

2. Prvo ja pa svi ostali; Uvijek sam se trudila ugoditi drugima i sve druge sam stavljala na prvo mjesto. Sada sam to promijenila. Postala sam sama sebi najvažnija što me učinilo mnogo srećnijom osobom. 3. Pomažem drugima samo onda kada zatraže moju pomoć; 



Uvijek sam se trudila pomoći drugima i nisam shvatala da nekim svojim postupcima mogu povrijediti druge. Kada nudite drugima svoju pomoć sprječavate ih da dožive ono što im je potrebno. Sada pomažem samo onda kada se od mene to zatraži. 

4. Samo ja zna šta mi je na umu; Ranije sam mislila da znam šta drugi misle i osjećaju, ali sam kasnije shvatila da mogu znati samo kako se ja osjećam i šta je u mojoj glavi. 5. Ja sam posebna; Znam da ne postoji druga osoba na svijetu poput mene i to me čini posebnom. 

Imam talente i vještine koji me razlikuju od drugih i čine posebnim. 6. Svako ima talenat samo ga treba otkriti; Svaka osoba na ovom svijetu ima neki poseban talenat samo ga treba otkriti i razvijati. 7. Riješite se neutemeljenih uvjerenja; 

Ranije sam razmišljala o stvarima koje su me sprječavale da uživam u životu, a danas sam svjesna da sama odlučujem o čemu ću razmišljati i koje misli će me pratiti na mom životnom putu. 8. Ne brinite o tome šta drugi govore; Svjesna sam toga da me neće svi uvijek prihvatiti i da će se uvijek naći neko ko će me osuđivati, vrijeđati i pričati loše o meni iza mojih leđa. 

Više se ne obazirem na to. 9. Mislite pozitivno i pažljivo birajte riječi; Svako jutro započnem sa pozitivnim mislima koje će mi uljepšati dan. Izbjegavam pritužbe, loše misli i predznake. 10. Samo ja odlučujem koga ću pustiti u svoj život; Okružite se pozitivnim ljudima, onima koji vas inspirišu. 

Bolje je imati nekoliko odabranih pravih prijatelja, nego hrpu onih na koje ne možete računati. 11. Svako uči na svojim greškama; Moje greške su mi jako važne jer sam iz njih naučila neke jako važne životne lekcije. 12. Ljubav ponekad može da boli; Mnogo puta sam bila zaljubljena i povrijeđena, ali me to nije spriječilo da vjerujem u pravu ljubav. 

13. Prvo morate voljeti sebe da biste mogli voljeti nekoga drugog. 14. Živite u skladu sa sobom; Nemojte se plašiti promjena i borite se za ono što vam srce govori. 15. Morate raditi na svojim snovima, a ne samo čekati da se ostvare; Vaši snovi se neće ostvariti sami od sebe. 

Potrebno je mnogo truda i rada da biste ih ostvarili. 16. Novac vam može pomoći da dobijete ono što želite; Novac ne može kupiti sreću, ali nam može pomoći da dobijemo neke stvari koje nas mogu učiniti srećnima. 17. Učite za sebe, ne za druge; Dok sam se školovala učila sam kako bih svoje roditelje učinila ponosnima. 

Danas treba da znam da sam jedina osoba koju trebam učiniti ponosnom, ja. 18. Ograničenja su samo u vašoj glavi; Naš mozak nam se može često opirati jer ne voli nepoznate situacije. Osjećamo se dobro samo u svojoj zoni udobnosti, ali nam ostanak u njoj ograničava brojne mogućnosti. 

19. Prihvatanje je korak ka uspjehu; Moramo razumjeti da su svi ljudi različiti i da ih trebamo prihvatiti takve kakvi jesu. Poštujete svakoga ko vam se nađe na putu. 20. Vodite računa o svom zdravlju; Vaše zdravlje je jako važno i trebate početi voditi brigu o njemu što ranije. 

Hranite se zdravo, budite fizički aktivni i uvijek pronađite vremena za odmor. 21. Slušajte svoju intuiciju; Svaka osoba na svijetu ima intuiciju, samo je mnogi ne čuju. Na sreću, postoji način da je razvijete i naučite je slušati. 22. Cijenite ono što imate; Svaki dan se zahvalite na onome što imate. 

Budite prije svega zahvalni na tome što ste jutros ustali zdravi iz kreveta jer mnogi nisu imali tu priliku. 23. Radujte se uspjehu drugih; Uživam gledajući druge ljude kako postižu svoj uspije. Njihova srećna lica i pokazuju kako ću ja izgledati kada uspijem. 

24. Kontrolišite svoje emocije; Ova vještina je korisna svima, ali je možete savladati samo ako uđete u bitku s negativnim emocijama i iz nje izađete kao pobjednik. 25. Postavite ciljeve i provodite ih; Možete satima lutati bez cilja ne znajući gdje treba skrenuti ili možete napraviti plan svog kretanja. Idite do svojih ciljeva malim, ali sigurnim korakom i sigurno ćete stići do njih.

Pokreće Blogger.