"Misli na djecu, šta će biti sa njima" - Psiholog savjetuje šta ne smijete reći osobi koja se razvodi

Sasvim je normalno da želite pomoći nekome ko vam je jako drag, a ko prolazi kroz bolan razvod.


Međutim, ponekad je jako teško pronaći prave riječi kojima bi mogli utješiti osobu koja se razvodi i biti joj podrška. Stručnjaci za porodične odnose ističu da moramo biti jako oprezni kada želimo nekoga utješiti te da neke stvari moramo izbjegavati govoriti. 

1. "I mene moj muž često naljuti" Možda vam se čini ispravnim koristiti neki lični primjer kada želite utješiti prijateljicu, ali morate imati na umu da ona trenutno nije spremna slušati detalje o vašoj vezi bili oni pozitivni ili negativni. 



Morate pokazati empatiju i biti iskreni jer se svako od nas može naći u velikim problemima. 2. "Tvoj bivši mi se nikad nije sviđao" Iako vam se činilo da njihova veza nema smisla, nemi smisla sada spominjati kakvo ste mišljenje imali o njihovoj vezi od samog njenog početka. 

Umjesto toga pokušajte da se fokusirate na trenutni situaciju u kojoj se vaša prijateljica nalazi. Vaša prijateljica je sigurno već dovoljno ljuta na svog bivšeg zato nema smisla dodavati ulje na vatru. 3. "Misli na djecu. Šta će biti sa njima" 



Ne koristite fraze tipa "Razvod će uništiti sve" ili "Šta će biti sa djecom". Čak i ako to zaista mislite nemojte to izgovarati. Razlozi zbog kojih se vaša prijateljica razvodi su već dovoljno složeni pa nije potrebno dodatno naglašavati složenost situacije, a kamoli na glas izgovarati kako je to njihov neuspijeh. 

Ako već želite pomoći svojoj prijateljici pokušajte sa sledeće tri fraze. 1. "Šta mogu učiniti za tebe" Najbolje što možete učiniti za osobu koja vam je draga, a koja prolazi kroz razvod je biti tu za nju i direktno joj ponuditi svoju pomoć. 

Nemojte nagađati šta je to što bi joj pomoglo u tom momentu, već je direktno pitajte. 2. "Imaš moju punu podršku"; Kada osoba prolazi kroz bolan razvod jako je važno da ima podršku svojih najbližih. To je ono što joj je najvažnije i najpotrebnije u tom trenutku. 

Neko na koga može uvijek računati. 3. "Kako bi reagovala na ovu odluku za nekoliko mjeseci"; Mnogi ljudi u razvodu donose neke nepromišljene odluke i ponašaju se nedolično. Kada vam vaša prijateljica ispriča neki svoj plan ili želi vaše mišljenje oko nečega, pitajte je kako bi reagovala na tu odluku za nekoliko mjeseci. To će je navesti da bolje razmisli i možda donese ispravniju odluku.

Pokreće Blogger.