Budite zahvalni na onome šta imate i dobićete još više: Šta je zakon zahvalnosti i kako on djeluje

Iako zvuči nestvarno, ako naučite danas da kažete hvala, sutra bi mogli dobiti ono o čemu sanjate. 


Zakon zahvalnost nam pomaže da vidimo nove prilike i promjenimo fokus sa negativnoih stvari na pozitivne. Robert Emmons, profesor psihologije ističe da postoje dvije ključne komponente u zakonu zagvalnosti. Prvo, ovom praksom potvrđujemo sve dobro što smo dobili.

I drugo, prepoznajemo ulogu koju drugi ljudi imaju u osiguravanju našeg života dobrim. Međutim, ono što nikako ne smijemo zaboraviti u svemu tome je misliti na sebe. Ne morate biti zahvalni samo na velikim stvarima i postignućima koja vam se dešavaju u životu. 



Važno je biti zahvalan i na nekim malim svakodnevnim stvarima i malim uspjesima. Budite zahvalni na primjer, zbog činjenice da niste zakasnili na posao ili što ste sreli nekog starog prijatelja. Svaki dan nam se dešava na stotine stvari na kojima možemo biti zahvalni, a rijetko ih viđamo. 

Zakon zahvalnosti povezuje sa mnogim dobrobitima. Na primjer, Emmonsovo istraživanje pokazuje da jednostavno vođenje dnevnika zahvalnosti može značajno povećati dobrobit i zadovoljstvo životom. To vam može pomoći da poboljšate svoj san, poboljšate raspoloženje pa čak i da ojačate imunitet.



Zahvalnost vam takođe može biti od velike pomoći u uspunjenju vaših želja. Kada kažete hvala za sve dobre stvari koje već postoje u vašem životu, kao i za ono što biste željeli dobiti, tada pokazujete Univerzumu da cijenite njegov rad i da ste spremni prihvatiti nešto novo. Vježbanje zahvalnosti najbolje funkcioniše ako zapišete ono na čemu ste zahvalni danas. 

Tako možemo postepeno mijenjati svoj pogled na svijet i prilagođavati se svijetu oko nas. Ako vam je, na primjer, potreban novi posao ili želite da se preselite, zahvalite Univerzumu kao da se to već dogodilo i povećaćete svoje šanse da ostvarite svoj dragi san.

Pokreće Blogger.